Kultúra

A Quimby az 50. születésnapját is meg fogja ünnepelni – egy nyugdíjasklubban

Természetesen nem állnak meg addig.

Novemberben lesz 25 éves  a Quimby. A közelgő születésnap apropóján pedig szuper-mega-giga koncertet fog adni az Arénában, a sajtótájékoztatót élőben lehetett követni a youtube-on.

A sajtótájékoztató egy hatszámos minikoncerttel indult, ahol bemutattak két új dalt is, melyekről egyből meg is jelent a zenekar youtube-oldalán egy-egy videó. A Lejárt lemezek című új szám ráadásul mintha ironikusan reflektálna is arra, hogy a zenekar 25 éves.

Lejárt lemezek, használt dalok,
szerelem és elmúlás,
Halott érzések és ami marad:
harang és szélzúgás.

– szól a Lejárt lemezek refrénje.

A másik bemutatott új dal a Sirató Kiss Tibor énekes-gitáros, dalszerző édesanyjának haláláról emlékezik meg:

Megosztozunk a hazugságokon
Viselhetővé válik a fájdalom
Darabkáira hullik a képzelet
Sokáig boldog voltam én veled
De nem tart örökké semmilyen mágia
Ami megszületett meg kell halnia

A november 26-i koncertre három külföldi fellépéssel erősít a Quimby: Londonban, Brüsszelben és Amszterdamban már be fognak mutatni valamennyit a budapesti koncert tervezett hangulatából. Ha abból indul ki az érdeklődő, hogy milyen volt az évnyitó Varázszene névre hallgató nagykoncert, akkor pontosan lehet érteni, hogy mire gondol Varga Livius, amikor azt mondja “Quimbys lesz a dolog”:

Megpróbálunk egyszerre rock and roll és teátrumiak lenni. Ez nem egészen illik bele az Aréna hangulatába, de pont ettől akarjuk ezt a mesevilágot ide beemelni.

Erre jó példa volt a sajtótájékoztatón felállított Quimby-busz, mely állítólag egy mecénás adománya volt. Ezen már apróbb hangulatokat el lehetett kapni a novemberi koncertről.
Új lemez, régi dalokAz amszterdami koncerttel egy időben, szeptember 23-án fog megjelenni az English Breakfast című lemez, melyen már korábban megjelent angol nyelvű dalok lesznek hallhatók összegyűjtve. A honlapon már előrendelhető a lemez, Ituneson pedig már meg is vásárolható.

quimby-englishbreakfest-16-9
A közönség a hetedik résztvevő

Arra a kérdésre, hogy miket lehet majd hallani a novemberi bulin, nem érkezett egyértelmű válasz, ami érthető, mégiscsak egy 25. születésnapját ünneplő zenekar tervezett nagy dobásáról van szó. Az viszont kiderült, hogy zenészenként közel 30-35 számot válogattak be, hetedikként pedig a közönség is beszavazhatott dalokat a repertoárba. Egy hosszas, gondos dramaturgiai átbokszolás után pedig megpróbálják a legtöbbet kihozni a bennmaradt számokból. Persze a végleges listán változtathatnak a külföldi koncertek hangulatai.

A léleknek is elég egy idő után egyfajta hangzásból. Ezért blokkosítjuk a két és fél-háromórás koncertet akusztikus részekkel, és vendégzenészek és táncosok lesznek a produkcióban.

– mondta Kiss Tibi.
Nincs múltidézés

Hogy lesz-e múltidéző, retrospektív, tematikus koncert, arra elég határozottan azt tudta mondani a frontember, hogy nem.

A Lovasival pont azt beszélgettük, hogy ő váltig állítja, abban ment tönkre a Kispál, hogy egyszerűen nem ehhez van kedved. Nem akarsz visszamenni a mászókára. Úgyis mindig ugyanazt a dalt írjuk, mit kell mindig körbelihegni, hogy mi a címe? Ez a megfelelési kényszernek a rock and roll változata.

És hogy mi lesz 25 év múlva, mikor a Quimby az 50. születésnapját ünnepli? Nagy eséllyel az Aranyakkord nyugdíjas klubban fognak zenélni.

quim 2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik