Kultúra

18 remek független film az év hátralévő részére, ha unod Hollywoodot

A hazai filmforgalmazás jól bevált rendszerében minden aktuális hollywoodi menőség eljut Magyarországra. Ám mivel a nagy forgalmazócégek piaci alapon gondolkodnak, így sok kisebb alkotás nem jutna el hozzánk. Szerencsére akadnak olyan független filmforgalmazók, akik a kultúraterjesztés jegyében elhozzák nekünk ezeket a filmeket.

Mérges Buddha

A Magyarhangya 2010 óta működik mint közösségi filmforgalmazó. Ez annyit tesz, hogy kevésbé ismert külföldi dokumentumfilmeket és játékfilmeket hoznak be Magyarországra, melyet aztán az  aktuális film célzott közönségével együtt terjesztenek. Idén például a Dr. Ámbédkar Iskolával karöltve fogják október 6-án bemutatni a Mérges Buddha című dokumentumfilmet Miskolcon, október 13-tól pedig elkezdik vetíteni a mozikban.

Egy kis kelet-magyarországi faluban, Sajókazán alapította meg Orsós János roma származású tanár a buddhista Dr. Ámbédkar Gimnáziumot, hogy a hátrányos helyzetű roma fiatalok számára perspektívát nyújtson. A Mérges Buddha a romák társadalomból való kizárását dokumentálja, és azt a kísérletet, hogy hogyan lehetne változtatni ezen a képzés és a spiritualitás segítségével. Az alapító és az iskolaigazgató, Derdák Tibor szeretnék egy maguk választotta élet felé vezetni a fiatalokat, s megerősíteni őket a társadalom ellenséges reakcióival szemben. A német-osztrák koprodukcióban készült film rendezője, Stefan Ludwig ritkán látható közelségbe kerül filmje szereplőivel és azok mindennapjaival.

Budapesten a Művész moziban láthatják az érdeklődők a Szemrevaló Filmfesztivál keretein belül, szeptember 28-án és 30-án.

Madárkák 

Szintén a Magyarhangya szervezése. A Madárkákat már bemutatták egyszer itthon a Titanic filmfesztiválon, ha viszont lemaradtál, a filmet november 22-én az OFOE filmklubban újra vetítik, utána pedig Kovács Gellért filmszerész beszélget a közönséggel.

Kút

A Vertigo Media tizenkét új filmet fog bemutatni szeptembertől decemberig.

Olyan filmeket keresünk elsősorban, amelyek art besorolásúak, és tartós kifutásuk lehet az artmozi hálózatban. A fesztiválkedvencek mellett arra is koncentrálunk, hogy a szélesebb közönséghez is elérjük a filmekkel, így a közönségbarátabb, nagyobb nézettségre is pályázó alkotásokat multiplexekben is indítjuk.

– mondta el Berta Balázs forgalmazási vezető.

Gigor Attila új filmjéről, a Kútról már többször írtunk korábban, sőt a film egyik betétdalának felvételére is elmentünk. A Kút főhősei prostituáltak és futtatóik – ám a rendező elmondása szerint ez csak a keret, a történet a szeretetről szól. A film szeptember 22-én érkezik a mozikba.

Kiéhezettek

Zombifilmekből sosem elég, pláne ha olyan okosan ragadja meg a zsánert, mint ahogyan az a Kiéhezettek előzeteséből tűnik. Premier: szeptember 29.

Tűz a tengeren

Az idei berlini Arany Medve-díjas dokumentumfilm, mely október 6-án érkezik, egy kis sziget hétköznapjait mutatja be, ahov évente több százezer menekült érkezik. Gianfranco Rosi, a rendező így nyilatkozott:

Ezek az emberek nem számok, hanem jogokkal és és érzelmekkel rendelkező személyek

Az utolsó tangónk

Szerelmi történet Argentína leghíresebb tangó-táncosairól, Maria Nieves Regóról és Juan Carlos Copesról, akik tinédzser koruktól több mint ötven évig táncoltak együtt. Az utolsó tangónk október 13-án debütál.

Érettségi

A kisvárosi orvos érettségi előtt álló lánya jó eséllyel pályázik külföldre pszichológiát tanulni. A záróvizsgák előtt azonban olyan támadás éri, ami a lány egész jövőjét megváltoztathatja. Apjának pedig olyan döntéseket kell meghoznia, melyek szembemennének saját alapelveivel. Bemutató: október 20.

Az eljövendő napok

Ezüst Medve-díjas dráma egy filozófiatanárról, akinek nem csak munkanélküliségével és anyja halálával kell szembenéznie, hanem férjével is, aki megcsalja őt. Október 27-től a mozikban.

Az ismeretlen nő

Egy doktornő megpróbálja felfedni egy halott páciense múltját, mert az visszautasította a kezelést. November 17-től a mozikban.

Hogyan találtam rá a boldogságra az El Caminón

Hape Kerkeling humorista és műsorvezető Ich bin dann mal weg (magyarul kb.: Kiszálltam) című útkönyvéből készült film csak idén november 27-én jut el hazánkba. A film a személyes hitélményt mutatja be a Szent Jakab-úton, sok humorral.

Életem cukkiniként

A film története tele van érzelemmel, és az emberi társadalom reményteli víziója. A rendező Claude Barras és a forgatókönyvíró Céline Sciamma sikeresen adott hangot a gyerekeknek, miközben az animáció a gyerekek szemszögéből tekint a világra, minden korosztályhoz beszél.

A film december 1-jén érkezik a magyar mozikba.

Én, Daniel Blake

Ken Loach brit egészségügyet kritizáló, megrázó utolsó filmje a 69. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Pálma-díjat kapott. December 1-től pedig itthon is nézhető.

Voyage of Time

Terrence Malick dokumentumfilmje az életről és a halálról, a létezés keletkezéséről a kezdetektől napjainkig december 8-án kerül a magyar mozikba.

Two is a Family

Omar Sy egy a francia Riviérán élő boldog, gondtalan kaszkadőrt játszik, akinek életét egyik napról a másikra felforgatja a lánya, akiről korábban azt se tudta, hogy létezik. A film karácsonyra időzítve, december 22-én érkezik a mozikba.

two-is-a-family

Mondd ki, hogy uborka!

A Cirko-Gejzír 1994-es alapítása óta törekszik arra, hogy olyan filmeket szállítson a hazai filmrajongóknak, melyek három kategóriába lehet besorolni: fesztiválfilmek,  töményebb tartalmú művészfilmek és újabban a színvonalas európai komédiák is. A 2016-os berlini filmfesztivál versenyprogramjában bemutatkozó Mondd ki, hogy uborka! egy apáról szól, aki a környezetében lévő változásokra szeretne minél jobban reagálni, de egyre nehezebben megy. A film szeptember 8. óta már a magyar mozikban is nézhető.

Toni Erdmann

A cannes-i versenyprogram egyik kiemelkedő alkotása azon nyomban el is nyerte a Filmkritikusok díját. A történet egy apa és lánya viszontagságos viszonyáról szól, ahol az apa mindent elkövet annak érdekében, hogy lányát boldognak láthassa. Szeptember 29-től a mozikban.

24 hét

A német artmozik céhe díjának nyertese a Berlinalén mutatkozott be. A történetben egy anya nehéz döntés elé kerül: ha megszüli vélhetően Down-szindrómás gyermekét, azzal azt is kockáztatja, hogy súlyos szívelégtelenséggel jön a világra. A film október 13-án debütál itthon.

Halál Szarajevóban

A berlini filmfesztivál versenyprogramjában bemutatkozó film egy hotel sztrájkolni készülő személyzetét állítja szembe a szállodaigazgatóval és azzal a delegációval, mely az első világháborút kirobbantó gyilkosság századik évfordulóján a békét és az összetartást szeretnék megünnepelni. Bemutató: október 27.

 

Olvasói sztorik