Kultúra

Az amerikaiak száz éve óriási sárkányokra kötött emberekkel akartak körbenézni a harctéren

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 09. 07. 15:49

Olyan lett volna az egész, mint egy, az ellenségnek szervezett agyaggalamb-lövészet – csak épp katonákkal.

Az első világháború előrehaladtával egyre fontosabbá vált a légi megfigyelés kérdése anélkül, hogy az ahhoz használt szerkezetek, valamint a megfigyelők óriási célpontként – mint egy léghajó, vagy hőlégballon – életveszélynek legyenek kitéve.

Az Egyesült Államokban a háború utolsó hónapjaiban meg is született a megoldás: egy bostoni sárkánykészítő, Samuel F. Perkins egy egész sárkányrendszert tervezett, ami tesztkörülmények közt tökéletesen fel tudott emelni egy bátor embert, aki aztán tisztes magasságból tekinthetett körbe a környéken, miközben a felszínről egy egész embercsapat tartotta feszesen a köteleket.

A rendszer persze teljesen védtelenné tette volna a katonát – tulajdonképpen az ellenség számára megrendezett, emberekkel történő agyaggalamb-lövészetté alakultak volna a megfigyelések –, sőt, nagyobb szélben az egész használhatatlanná vált, de arra tökéletes volt, hogy az anyaországban sikeres bemutatókat tartsanak vele.

 

A fenti fotókat Leslie Jones, a Boston Herald-Traveler asztalosból lett fotóriportere kérdezte. Harminckilenc éves karrierjének (1917-1956) egészét ugyanannál a lapnál töltötte, és dokumentálta Boston, illetve Massachusetts állam legfontosabb történéseit, de olyan egyszerű eseteket is, mint egy fán ragadt róka, vagy egy kiállításmegnyitó.

vissza a címlapra

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.