Kultúra

Tisztított szennyvízzel varázsoltak óriási erdőt az egyiptomi sivatagba

A kétszáznegyven hektáron elterülő Serapeum egy igazi modern csoda.

Az elsivatagosodás az egész afrikai kontinensen egyre nagyobb problémákat okoz, de német és egyiptomi kutatók egy csoportja az utóbbi években megoldást talált az évről évre egyre kevesebb élhető területet hagyó folyamat megállítására, sőt, megfordítására.

Régóta ismert tény, hogy az életerős fákkal teli erdők megállítják a sivatagok terjedését, de a frissen ültetett példányoknak külső segítség nélkül az afrikai homokrengetegek szélén, kevés csapadék mellett vajmi kevés esélyük maradna a túlélésre.

Serapium-Forest2-600x359

A kutatók azonban felismerték, hogy a szennyvízzel való öntözéssel kiküszöbölhetők a szárazság miatti problémák, így egy közeli szennyvízfeldolgozóból indulva egy bonyolult öntözőrendszert építettek ki a fejlődő erdő alatt. A megtisztított szennyvíz mezőgazdasági célokra persze nem lenne használható, hiszen a nitrátok és foszfátok mellett az még mindig magában hordoz olyan baktériumokat, amelyek a növényeket emberi fogyasztásra alkalmatlanná tehetik.

Az erdő a vártnál jóval gyorsabban, négyszeres tempóban nőtt, így a kutatók másfél évtized alatt ugyanazt az eredményt érték el, mint egy természetes körülmények közt hatvan éven át fejlődött facsoportnál.

Ez persze csak egy apró eredmény, de nyilvánvalóvá vált, hogy kitartó munkával és befektetéssel a sivatagosodás ellen eredményesen lehet küzdeni, sőt, ez még a munkanélküliek számára is jótékony hatással lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik