Kultúra

Alföldi a kvótareferendumra, a “kabinetfőnök” a Brexitre reagál

Frissítették a válságkomédiát. A Jászai-díjas művész beárazta a kvótareferendumot.

Idén nyáron a britek többsége úgy döntött, kilép az EU-ból. E fölött nem hunyhat szemet egy olyan színházi komédia, amely a brit kormányfő egy napját meséli el. Az Igenis, miniszterelnök úr! című előadás ezért frissítve kezdi negyedik évadát az Átrium Film-Színházban, Alföldi Róberttel (kabinetfőnök) és Hevér Gáborral (miniszterelnök) a főszerepben – tudatta a Kultúrbrigád.

Mint írták, Antony Jay és Jonathan Lynn 2010-ben bemutatott darabjában a brit miniszterelnök még nem sejthette, hogy 2016-ban milyen fordulat következik be a politikában, milyen kusza helyzet alakul ki egy szempillantás alatt a Brexit miatt. Mivel a szerzők sokkal inkább a közéleti válsághelyzetek és a hatalmi mechanizmusok szatíráját írták meg darabjukban, így maradt tere annak, hogy 2016-ban frissíteni lehessen a darabon.

A csapattól amúgy nem áll távol, hogy reagáljon a világ eseményeire, ez rendre meg is történik az előadásban. A rendszeres nézők pontosan tudják, hogy a produkcióban folyamatosan új és új elemek jelennek meg (illetve tűnnek el), de az alapkonfliktust teljesen új motívummal gazdagítani izgalmas kreatív kihívás volt az alkotóknak is. Ahogy Znamenák István rendező fogalmazott:

a feladat: Damoklész kardjával átvágni a gordiuszi csomót Kolumbusz tojásán.

A darabot tehát ahhoz a helyzethez kellett igazítani, amelyben egy miniszterelnök úgy próbálja megtartani népszerűségét, hogy akár a maradást, akár a kilépést szorgalmazza, a nép egyik fele elpártol tőle, és mindenképpen veszít. Vagy nem. Erre kap választ a frissített változat közönsége.

alfoldi_2

Közben Alföldi Róbert közösségi oldalán reagált a kvótanépszavazásra is.

Tudta?

Október 2-án egy jelenleg nem létező, esetleges jövőbeli Uniós intézkedésről szavazunk majd, amelynek bármi is lesz az eredménye, azt az EU-nak nem kell figyelembe vennie.

Jászai Mari-díjas színész, rendező számításai szerint a népszavazásra összességében több mint 8 milliárd forintot költ a kormány az adófizetők pénzéből. Ez a pénz – a KSH szerint – 3.885 magyar munkavállaló egy teljes évi keresete, nagyjából ennyiből gazdálkodik egy adóévben egy közepes méretű magyar város. Alföldi emlékeztet arra is, hogy Magyarországon azon kiskorúak száma, akik időszakosan – például hétvégén, tanítási szünetekben – nem jutnak elég élelemhez, meghaladhatja a 200 ezret a tudományos akadémia (MTA) és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közös tanulmánya szerint. A 8 milliárd forintból min a 200.000 kisgyerek egy éven át minden nap kaphatna két zsömlét, egy pohár tejet és egy almát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik