Kultúra

15 ok, amiért Beyoncé az Univerzum császárnője

A 16. ok pedig, hogy mindezt a 35. születésnapjáig sikerült összehoznia, ami pont ma van.

1. Hétévesen elindult egy iskolai tehetségkutatón John Lennon híres Imagine című dalával. Tizenöt-tizenhatéveseket is lenyomott. Igazán azonban akkor figyeltek fel a tehetségére, amikor egy évvel később a tánctanára elkezdett egy dalt, amit aztán a kis Beyoncé fejezett be, mégpedig úgy, hogy az összes magas hangot kiénekelte.

2. Az üzleti érzéke alighanem vele született: a családi legendárium szerint kislánykorában fejenként ötdolláros belépődíjért adott házi koncertet szülei barátainak.

beyonce_2

3. Apropó üzleti érzék: egyszer az MTV csak komoly pénzért lett volna hajlandó odaadni egy felvételt, amely Beyoncé valamelyik videoklipje forgatásán készült. Queen B-t annyira felbosszantotta, hogy fizetnie kellene a saját felvételeiért, hogy felvett egy stábot, aki az óta minden létező mozgóképét készíti, és bárki szeretné használni azokat, az ő saját, egyébként szuper high-tech körülmények között tárolt archívumából kell kikölcsönöznie azokat jó pénzért.

4. Az ő nevéhez fűződik a showbusiness történetének legcukibb várandósság-bejelentése. A 2011-es MTV Video Music Awards gálán Beyoncé előadta a Love On Top című slágerét – a közönségben Adele is vele énekelt -, majd a legjobb dramaturgiai pillanatban – a videóban 4:22-nél – egy félreérthetetlen gesztussal felfedte a bébi érkezését. Ő lett Blue Ivy, aki azóta is olvasztgatja a bulvárolvasók szívét.

5. Képes volt arra, hogy túljusson a Destiny’s Child szétesésén. Egy 2006-os interjúban elmondta: komoly depresszióval küzdött, amikor a zenekarbeli társai kiléptek a Destiny’s Childból, és feljelentették Beyoncé apját, a banda menedzserét. „Nem ettem. Nem jöttem ki a szobámból. Nagyon rossz életszakasz volt, nagyon magányos, folyamatosan azt kérdezgettem magamtól, ki vagyok én és kik a barátaim”.

6. Csodával határos módon abba sem rokkant bele lelkileg, hogy milyen rémesen rossz film lett a DreamGirls.

7. Rajong a képzőművészetért. Szüleitől tanulta a dolgot, akik gyűjtötték a festményeket. Beyoncé tizenhét évesen kezdett maga is festeni, sokáig akkori kedvenc festője, Vincent Van Gogh stílusát koppintotta.

8. 2008-ban született meg alteregója, akivé a színpadon lényegül át: ő Sasha Fierce névre hallgat, és Beyoncé szerint, ha a színpadon kívül találkozna vele, egész biztosan nem jönnének ki jól, Sasha ugyanis túl agresszív, túl erős, túl pimasz és túl szexi. Ennek ellenére nem volt hosszú életű: két év után Beyoncé már úgy fogalmazott, nincs többé szüksége arra, hogy külön személyként említse Sasha Fierce-t, mert ő maga annyit erősödött, hogy már bármikor elő tudja hívni magából.

beyonce_1

9. A kemény munka mellett, ha teheti, pont olyan lusta, mint az átlagember: gyerekkori barátja, Kerry Rowland szerint rémesen rendetlen, és a turnézásban is azt élvezi legjobban, hogy koncertnapokon szabadnapja van:

Délután háromig alhatok. Bekuckózhatok és meséket nézhetek egész nap.

10. A lustálkodást a koncerten és a koncert után is alaposan bepótolja: minden fellépést videóra vetet, és a koncert után visszanézi az előadást, saját magát, a táncosait ás az operatőrt is alaposan kritizálva, az érintetteket pedig másnap reggel jegyzet várja az észrevételekkel.

11. Nem beszél félre, amikor girlpowerről énekel. 2006-ban hozta létre azt a zenekart, amellyel koncertjein fellép: bandája tíztagú, és csak női muzsikusok alkotják.

12. Amellett, hogy ő a legtöbb Grammyre jelölt női előadó, Adele-lel ketten uralják az egy este alatt behúzott Grammy-díjak csúcsát is, mindketten hat-hat Grammyvel – de Beyoncé volt az első, akinek ez összejött.

13. Nem akar mindig tökéletes lenni, nem fél felvillantani kissé kínos régi fotókat

Happy Birthday to my Thu Thu!! ❤

Beyoncé (@beyonce) által közzétett fénykép, 2013. Jún 24., 13:15 PDT

14. Vagy éppen kissé kínos új fotókat…

15. Pont ugyanúgy odavan a Trónok harcáért, mint mi. Olyannyira, hogy Jay Z megszerezte neki ajándékba a sorozatbeli sárkánytojásokat ajándékba. Mármint nem ám valami gagyi koppintást az ebayről, hanem tényleg azt, amit a forgatáson használtak. Akárhogy is, néha jól jön, ha az ember Jay Z.

tronok_harca_sarkanytojasok

Forrás: Buzzfeed, GQ, Harper’s Bazaar

Ajánlott videó

Olvasói sztorik