Kultúra

Strand fesztivál: Wellhello vagy egy holland istennő, az itt a kérdés

A Strand fesztivál eddig is olyan volt, mint egy monstre vízparti nyárzáró házibuli, idén meg egyenesen úgy sikerült összerakni a line-upot, mintha az lenne a feladat, hogy minél rövidebb idő alatt gyorstalpalót adhasson az oda tévedőnek arról, mit is hallgat manapság a magyar alter fiatalság: kis túlzással az összes magyar fesztiválzenekar fellép, mellettük a felfedezésre váró új generáció tartja frissen a kellően nyitott közönség érdeklődését, a külföldi meghívottak meg pont vannak annyian és annyifélék, hogy legyen az egyszeri fesztiválozónak lamentálni valója a választás kényszere felett. Mert például az, hogy a Wellhello mint a magyar poppiac nagyjából legnépszerűbb vállalkozása egy időben lép fel a hollandok egyik nemzeti kincsével, Caro Emeralddal, komoly választási kényszer elé állítja a tisztelt publikumot. Bár az Észak-Európa mellett a Petőfi Rádiónak köszönhetően Magyarországon is közkedvelt swing-énekesnő és zenekara legutóbb a 2014-es Szigeten lépett fel nálunk, szóval…

Rajta kívül a másik zenei gourmet-élményt Jamie Woon fellépése jelenti: a brit énekes-dalszerzőt eleddig egyszer lehetett elcsípni hazánkban, idén áprilisban, ám úgy tűnik, a zenész és a magyar közönség jól kijön egymással, ugyanis alig pár hónappal később megint itt az esély, hogy kiderítsük, élőben is olyan briliánsan énekel-e, mint felvételről. Ráadásul ehhez még nagyon nagy kompromisszumot sem kell kötni: vele egy időben a Tankcsapda, majd a Hollywood Undead zenél, mindkettő erősen eltérő stílus, azaz eleve eltérő közönséget vonzanak majd.

Jamie Woon egy másik brit kollégával érkezik: Tom Odell egyfelől szőke, babaarcú és nagyon-nagyon fiatal, másfelől panaszos hangon énekel szerelmes dalokat, tehát ha a bulifotósok könnyes szemű, meghatott tini- és egyetemista lányokat szeretnének fotózni a Strandon, Mr. Odell koncertje kiváló alkalom.

Ha itt mégsem sikerülne elcsípni kellő mennyiségű párás lánytekintetet, ugyanazon a napon, ugyanazon a színpadnál még két további banda koncertje alatt is lehet próbálkozni, Odell után ugyanis a Vad Fruttik zenél majd, utánuk pedig az élre vasalt eleganciájú világfájdalom zenei nagykövetei, a Hurts áll színpadra, fekete csipkeruhás táncosok például gyaníthatóan “színesítik” majd a látványt. Ők is voltak már Magyarországon, de mikor volt az már.

Mellettük pedig kis túlzással gyakorlatilag az összes hazai koncertképes alter-indie-pop-rock zenekar színpadra áll majd, kellő mennyiségű rozéfröccs-sajtburesz kombináció generálta energiával négy nap alatt lehet pótolni az idén kihagyott összes magyar koncertet: lesz – mit lesz, ők nyitják a bulit! – Anna and the Barbies, Punnany Massif, Quimby, 30Y, Fish!, Intim Torna Illegál, Hiperkarma, Halott Pénz, Ivan and the Parazol, Brains, Mary Popkids, Szabó Balázs, Supernem, Irie Maffia, Kiscsillag, Péterfy Bori – és még seregnyi zenekar az ismert, a kevésbé ismert és a kuriózum kategóriából, a DJ-ket és egyéb programokat meg inkább böngészd át részletesen itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik