Kultúra
(GERMANY OUT) Kant, Hermann *14.06.1926-Schriftsteller, D- Portrait (Photo by Poklekowski/ullstein bild via Getty Images)

Meghalt Hermann Kant

24.hu
24.hu

2016. 08. 15. 10:42

Két hónappal 90. születésnapja után elhunyt vasárnap Hermann Kant, az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) egyik legismertebb és legsikeresebb írója, a keletnémet kommunista rendszer egyik legbefolyásosabb kultúrpolitikusa.
Korábban a témában:

A villanyszerelőből lett Kant sok éven át volt a keletnémet írószövetség elnöke és a keletnémet kommunista párt (NSZEP) központi bizottságának tagja. Regényei milliós példányszámban keltek el az NDK-ban.

Legsikeresebb könyve Az aula volt, az 1965-ben megjelent önéletrajzi fogantatású, az NDK “kultúrforradalmáról” szóló regényt csak Kelet-Németországban 650 ezer példányban adták el és 15 nyelvre fordították le. Szellemes nyelvezete miatt még Nyugat-Németországban is ajánlott iskolai olvasmány lett.

Az aulán kívül Kant további mintegy 20 regényt írt, kiemelkedik közülük az Impresszum (1974) és a Der Aufenthalt (‘Ott-tartózkodás’, 1977). Az újraegyesített Németországban megjelent írásait többnyire nem különösebben jól fogadta a kritika. Szinte élete végéig alkotott, utolsó novellája, az Ein strenges Spiel, amely a betegség és a halál témájával foglalkozik, két éve jelent meg a Kulturmaschinen kiadónál.

(GERMANY OUT) Kant, Hermann *14.06.1926-, Schriftsteller, D, - Portrait, als Redner auf dem 5. Schriftstellerkongress im Haus der Ministerien in Berlin, - undatiert (Anfang 1960er Jahre)   (Photo by ADN-Bildarchiv/ullstein bild via Getty Images)
Fotó: Europress fotóügynökség

Kritikusai szemére hányták a kommunista rendszer iránti csaknem feltétlen lojalitását. Kiadója szerint azonban kevés más szerző tudta lefesteni az egykori keletnémet államapparátust és társadalmat olyan hozzáértően és ironikusan, mint ő.

Tavaly, a német újraegyesítés 25. évfordulóján Kant azt mondta, hogy “felőle” akár el is maradhatott volna az újraegyesítés, amely “merő kapitalizmust” eredményezett. Az író mindig is szocialistaként képzelte el az egyesített német államot.

Magyarul több elbeszélésén kívül megjelent Az aula, az Impresszum és a Futásod véget ért (1980) című regénye, ez utóbbiból játékfilm is készült.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.