Kultúra

Egy férfi egy francia bolhapiacon fillérekért vett meg egy közel ötszáz éves Dürer-metszetet

Ekkora szerencse egyszerűen nem létezik.

A magyar gyökerekkel is rendelkező festő-grafikus-könyvkiadó Albrecht Dürer – édesapja a Gyulához közeli Ajtósról vándorolt Nürnbergbe – munkái ma a világ legnagyobb művészeti gyűjteményeinek féltett, felbecsülhetetlen értékű kincsei, így egy szabadpiacon feltűnő darabot mindig óriási érdeklődés övez.

Ezért is különleges a francia Sarrebourg bolhapiacán nemrégiben történt eset, melyben egy sasszemű férfi alig néhány euróért tett szert egy idős férfi hagyatékának részeként áruba bocsátott, Mária megkoronázásának jelenetét megörökítő, 1520-ban készült rézmetszetre.

albrectdurer

A vásárlás után a férfi egy Staatsgalerie feliratú pecsétet talált a meglepően jó állapotú mű hátoldalán, így rövidesen kiderült, hogy a metszet a második világháború során tűnt el a stuttgarti művészeti múzeumból.

A kép természetesen visszakerült az azt megillető helyre, az adományozó viszont névtelenségben kívánt maradni, így talán sosem tudjuk majd meg, hogy kinek köszönhető a reneszánsz művészvilág egyik csúcsaként emlegetett Dürer közel ötszáz éves műve.

A mű nemsokára a Staatsgalerie állandó kiállításán is látható lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik