Kultúra

Világsztárok a VeszprémFesten

2004-ben indult útjára a VeszprémFest és több, mint tíz évvel az indulás után nyugodtan kijelenthetjük, hogy mostanra már egyértelműen elérte a kezdetekkor kitűzött célt.

Hogy mi volt ez a cél? Hát ez:

„Legyen a VeszprémFest egy vidéki végvára a világszínvonalú zenei produkcióknak, otthona – mégha csak egy-két napra is – azoknak a sztároknak, akik Európa és a világ színpadainak deszkáin is otthonosan mozognak, és persze, legyen ez a pár nap egy évről évre fontosabb bejegyzés a fesztivál-, kultúra- és zenerajongók naptárában. Pár nap, ahol ott kell lenni, pár nap itt, nálunk Veszprémben.”

Bátran kijelenthetjük, hogy vastag piros filccel kerül bejegyzésre ez a pár nap a minőségi zenék kedvelőinek naptárjába. A veszprémi prémium zenei fesztivál a korábbi egy-két helyett öt, sőt, ha a Rozé, Rizling és Jazz napokat is számoljuk, akkor bizony pontosan tíz (!) napra duzzadt mostanra.

A fesztivál felvezetéséül szolgáló, imént említett Jazznapok július 8-ától egészen július 17-ig tartanak majd és minden napra kínálnak valami igazi csemegét a jazz kedvelőinek. Így a napi három ingyenes (!) koncerten játszó zenekarok között olyanok zenéjét élvezhetjük, mint például a Barabás Lőrinc Quartet, Ripoff Raskolnikov, Pribojszki Mátyás, Váczi Eszter, Fábián Juli & Zoohacker és hosszasan sorolhatnánk még a sort, de ezt érdemesebb inkább átböngésznie a kíváncsi olvasónak.

Az esték folyamatosságát, csak a július 10-i futball EB-döntő akasztja meg egy kicsit, a szervezők azonban erre a napra is készültek egy igazi csemegével, így a foci döntő közvetítése előtt levetítik a Best of VeszprémFest című koncertfilmet.

Forrás: veszpremfest.hu
Forrás: veszpremfest.hu

A film készítőinek igen nehéz dolga lehetett, hiszen az elmúlt években olyan nevek fordultak meg az elképesztően csodás háttérként szolgáló veszprémi Szentháromség téren,  a Veszprémi Vár érseki palotájának gyönyörű barokk épülete előtt felhúzot színpadon, mint például: Emeli Sandé, Roger Hodgson, a Kool & the Gang, Katie Melua, a Vaya Con Dios, Diana Krall, José Cura, Nigel Kennedy, Al Di Meola, Paco de Lucia, Kocsis Zoltán, Richard Bona, Herbie Hancock, Chick Corea, Joe Zawinul, Jan Garbarek, Rost Andrea, Miklósa Erika, Ramon Vargas, a The Gypsy Kings, Candy Dulfer, Gilberto Gil, George Benson, a Buena Vista Social Club Omara Portuondóval, vagy épp Craig David, hogy csak néhányat említsünk.

A Jazznapok magyar fellépői mellett idén ismét ellátogat Veszprémbe Omara Portuondo, aki ezúttal Diego El Cigala társaságában teremt majd igazi kubai hangulatot a királynék városában július 13-án. A következő napon a 2014-ben Grammy díjat nyert  Gregory Porter, amerikai jazz énekes – életében első alkalommal – próbálja meg elkápráztatni  a magyar közönséget. Július 15-én aztán a 80-as, 90-es évek egyik legnépszerűbb énekesnője, Lisa Stansfield fogja beragyogni a színpadot, ám a hatalmas érdeklődésre tekintettel, ezt a koncertet a Veszprémi Arénában rendezik meg.

Jamie Cullum. Forrás: veszpremfest.hu
Jamie Cullum. Forrás: veszpremfest.hu

Nehogy azt higgyük, hogy a szervezők ennyivel megelégednének, bár azt kell mondjuk, hogy nekünk már ennyi is elég lenne, hogy tiszteletünket tegyük Veszprémben, ám ennél is van tovább. Július 16-án ugyanis a jazz igazi angol fenegyereke, Jamie Cullum mutatja meg a magyar közönségnek, hogy mitől döglik az a bizonyos légy. A többszörös Grammy és Golden Globe nyertes, a több, mint tízmillió eladott lemezzel büszkélkedhető énekes-zongorista koncertjei igazán élményszámba mennek, mivel Jamie Cullum amellett, hogy zseniális zenész, igazi showman is. Elképesztő humorérzékével és érzékenységével, garantáltan mindenkit levesz a lábáról. A fesztivál utolsó estéjén aztán a kicsit modernebb zenék kedvelőinek kívánnak kedvezni a Thievery Corporation fellépésével. A különböző műfajokat stílusosan keverő duó tökéletes lezárásul szolgál majd a fesztiválon.

Sok száz szónak is egy a vége: július 8-ától – de legfőképp július 13-tól – irány Veszprém és a Veszprém Fest!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik