Kultúra

Tudta, hogy létezik egy másik Velence, amit maga Leonardo tervezett?

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 06. 15. 15:01

A nyolcszáz éves olasz kisváros kikötőjében járva könnyen a lagúnák királynőjének tartott Velencében érezhetjük magunkat.

A Velencétől mindössze kétszázötven kilométerre délre fekvő Cesenatico 1302-es alapítása után két évszázadon át egy erődítmény mellett fekvő álmos kisváros képét nyújtotta, de 1502-ben Cesare Borgia megrendelésére elkészült a kikötő, valamint az aprócska csatorna, melyet a reneszánsz zseni, Leonardo da Vinci (1452-1519) álmodott meg.

A művész ekkorra már túl volt leghíresebb műveinek jó részének megalkotásán, így az Angyali üdvözleten, a Sziklás Madonnán, a Hermelines nőn, vagy épp az Utolsó vacsorán, a Mona Lisa azonban csak ezután született meg.

A városka alapításának célja a közeli Cesena megvédése volt.

Harcok ennek ellenére nem folytak itt, noha Garibaldi kétszáz önkéntesével együtt 1849-ben innen indult Velence védelmére.

Hadihajók helyett azonban a bragozziknak nevezett apró halászhajókkal keltek útra – ezek a díszes vitorlás, színpompás hajók ma a város jelképei.

Cesenaticóban évszázadokkal ezelőtt megállt az idő, utcái pedig még nem teltek meg turistákkal, így az erre járóknak minden esélye megvan arra, hogy egy kellemeset sétáljanak a szűk, pasztellszínű házakkal szegélyezett utcákon, megpihenjenek egy kávézó teraszán, vagy éppen a homokos parton pihenhessék ki fáradalmaikat – hiszen Velencével ellentétben itt csinos, modern hotelekkel, és a tenger gyümölcseit nyújtó éttermekkel ölelt partszakaszok várják a fürdőzőket.

Fotók: Ivan Zanotti Photo, Claude Marchand, Claudio Cantonetti, Enrica Ferrero, Tiberio Frascari és Gianluca Giunchi
Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. április 12.
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló javaslat szavazása előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. április 12-én. Az Országgyűlés visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást, a javaslatot a képviselők 163 igen szavazattal, 2 nem ellenében és 11 tartózkodás mellett fogadták el.
MTI Fotó: Kovács Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.