Kultúra

Ha a trópusi tengerre épült apartmanok és a magyar szocreál-üdülők pikáns fúzióját keresed, menj Bokodra

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy Tahitin vagy a Maldív-szigeteken nyaraljon. Aki mégis hasonló élményre vágyik, ugorjon le a Budapesttől egy órányira található Bokodi-tóhoz!

Néhány évente felfedezi magának az internet a bokodi hűtőtóra épült horgászparadicsomot, legutóbb a Daily Mail újságírója írt róla lelkendező cikket. A szerző lebegő falunak nevezi a rozoga hidak és a víkendházak sorát, melyek azért szaporodtak el, mert a közeli erőmű folyamatos működése miatt a tó vize sosem fagyott be, így ideális hely volt a horgászok számára.

 

#hungary #bokoditó #anasplatyrhynchos #nature #summer #bird #nikond300 #duck

lyzke (@lyzke) által közzétett fénykép, 2016. Jún 5., 11:49 PDT

🌾 #bokod #bokoditó #mik Look fancy (@hkorinna) által közzétett fénykép, 2016. Ápr 13., 03:24 PDT

A vidék a fotósok mellett lenyűgöző légifelvételes image-videók és videóklipek készítőit is megihlették:

Feltűnik a 2014-es Utóélet című magyar filmben és a Our Youth zenekar Oak Tree című klipjének képkockáin is:

Kállay-Saunders András rajongói számára is ismerős lehet a helyszín. Az énekes Juliet című klipjét Bokod korhadozó kunyhói között forgatta:

 

Hogyan is jöhetett létre a “magyar Maldív”? 1961-ben Bokodon beindult a szénbányász biznisz. Ekkor húzták fel a falu fő megélhetését jelentő Vértesi Hőerőművet, melynek hűtőtóra volt szüksége, így az Által ér duzzasztásával mesterségesen létrehozták a Bokodi tavat. Az erőműnek köszönhetően a tó vize télen sem fagyott be, ami a horgászok mekkájává tett a helyet.  

#bokoditó #hungary #colourful #lake #oroszlány #clouds #sunshine #relax #instaphotography #magyarország #fishinglife Travelandphotos. (@trvlndphts) által közzétett fénykép, 2016. Máj 8., 11:29 PDT

Ám semmi jó sem tarthat örökké, az erőmű 2015-ben bezárta szenes részlegét, így története során először befagyott a tó vize.

A horgászok azért így sem szomorkodhatnak, a tó bővelkedik olyan halakban, mint a ponty, csuka, harcsa, keszeg.

Megközelítése Budapestről és a Dunántúlról egyáltalán nem vészes:

Iszák Zsófi & Kleb Zsófi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik