Kultúra

Rovarürülék lepte be a világ egyik leghíresebb épületét

taj mahal (taj mahal)
taj mahal (taj mahal)
Törhetik a fejüket az indiai műemlékvédők, ha meg akarják védeni a Taj Mahalt. Az épület falait egy túlszaporodott rovar szennyezi be ürülékkel, amitől zöld lesz a márvány.

Kongatják a régészek a vészharangot Indiában, miután rovarok sokasága “támadta meg” a Taj Mahalt és ürülékkel szennyezi be az impozáns épületet, írja a The Guardian.

A szúnyogszerű rovarok előszeretettel piszkítják be a csontfehér márványépületet,  zöld és fekete pöttyöket hagyva maguk után.

A 17. századi falakat naponta tisztítják, de a “sikálás” nem tesz jót a kényes márványberakásnak és a virágmozaikoknak, nyilatkozta Bhuvan Vikram, az Indiai Régészeti Intézet munkatársa.

Nem árt, ha egy folyóban van hal

Az illetékesek tartós megoldást keresnek a problémára, egyelőre sikertelenül. A csúfításért egy szúnyogra hasonlító  légy a felelős, mely a mauzóleum mellett található Jamuna folyóban szaporodik most már háborítatlanul, mivel a szennyezés mértéke miatt abból kipusztultak a halak, amik megtizedelnék őket. Ráadásul az erős algásodás és a közeli hamvasztó miatt lerakódott foszfor kiváló táplálékul is szolgál számukra.

A Taj Mahal India legnagyobb becsben tartott turistalátványossága, mely évente látogatók millióit hozza Agrába. A légszennyezettség már eddig is bajokat okozott, hiszen az eredetileg csontfehér márvány egy ideje sárgásbarnás elszíneződést mutat. Nem mellesleg az évi több millió látogató sem tesz jót az épületegyüttesnek. Nos, itt az újabb probléma, amin törhetik a fejüket az indiai műemlékvédők.

A híres mauzóleumot mogul Sáh Dzsahán mogul sah 1632 és 1654 között építtette gyermekszülésben elhunyt szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére. 1983-tól az UNESCO világörökségi listáján szerepel, 1996-ban felkerült a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékei közé.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik