Kultúra
ARCHIV: Spaziergaenger gehen in Bad Frankenhausen an dem schiefen Turm der Oberkirche vorbei (Foto vom Foto vom 11.03.11). Am Donnerstag (05.05.11) wird in Bad Frankenhausen das Rettungskonzept zum "schiefen Turm" der Oberkirche in Bad Frankenhausen vorgestellt.
Foto: Eckehard Schulz/dapd

Ferde tornyok a nagyvilágból

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 05. 24. 16:24

A pisai torony mellett még százszámra léteznek ferde tornyok. Most bemutatjuk a legszebbeket, melyek nem épp szándékosan dőlnek a föld felé.

A Hegyi Boldogasszony-templom, Bad Frankenhausen, Németország

ARCHIV - Der schiefe Turm der Kirche ´Unserer Lieben Frauen am Bergeª, auch Oberkirche genannt, aufgenommen am 07.02.2011 in Bad Frankenhausen. Es ist die allerletzte Chance f¸r den schiefen Turm von Bad Frankenhausen: Nachdem Kirche und Land Th¸ringen aufgaben, kˆnnte die Stadt das Wagnis zur Rettung des Wahrzeichens eingehen. Foto: Martin Schutt/lth (zu dpa 0708 vom 30.11.2011) +++(c) dpa - Bildfunk+++

A környék sóbányáinak egyike fölé 1382-ben épült templom már 1640-ben elhajlott, de még kiigazították, egy 1908-as földcsuszamlás óta azonban hirtelen újra rohamos dőlésnek indult. 1934-ben a torony függőlegesen kettéhasadt, melyet végül acélkapcsokkal illesztettek össze.

ARCHIV: Spaziergaenger gehen in Bad Frankenhausen an dem schiefen Turm der Oberkirche vorbei (Foto vom Foto vom 11.03.11). Am Donnerstag (05.05.11) wird in Bad Frankenhausen das Rettungskonzept zum "schiefen Turm" der Oberkirche in Bad Frankenhausen vorgestellt.
Foto: Eckehard Schulz/dapd

1958-ban már a lebontása mellett döntöttek, tetőszerkezetét eltávolították, gótikus oltárát és orgonáját eladták, az épületet pedig magára hagyták. A bontásra végül szerencsére a következő ötven évben sem került sor: 2011-ben a német protestáns egyház egyetlen euróért megvált tőle, a város vezetői pedig 9-7 arányban (3 tartózkodás mellett) megszavazták a helyreállítást, mely közel egymillió euróba került, a torony pedig 4,76 fokos dőlésével a világ második legferdébbje.

San Giorgio dei Greci (Görög Szent György-templom), Velence, Olaszország

A görögkeleti templomok építése évszázadokon át tilos volt a csatornáiról és lagúnáiról ismert kereskedővárosban, de a XVI. században a görög kisebbség végül engedélyt kapott egy rendház és egy harangtornyos templom megépítésére. A munkák Sante Lombardo tervei szerint kezdődtek meg, befejezésük azonban Giannantonio Chiona nevéhez fűződik.

Harangtornya 1592 óta áll ellen a történelem viharainak, mostanra pedig erősen megdőlt a nyugati irányba.

A római Torre Delle Millizie

A város legrégebbi, ma ötven méter magas lakótornya XIII. századi elkészültétől három évszázadon át nagyúri családoknak adott otthont, katonai fontossága pedig az Angyalvárral vetélkedett.

Egy 1348-as földrengésnek köszönhetően a torony megdőlt, a két felső szintje pedig életveszélyessé vált, így lebontották. 1619-től a szomszédos templomhoz tartozó kolostor tulajdonába került.

A malajzai Teluk Intan eredetileg víztoronyként épült, a japán megszállás alatt őrtoronnyá alakított épülete

A 25,5 méter magas, pagodaszerű épületben XIX. század végi építésekor a város víztartaléka kapott helyet, hogy a száraz évszakban se legyenek fennakadások a város életében.

A kívülről nyolcszintesnek tűnő épület valójában csak három, egyenként öt méter magas szintet rejt.

A Church of St. Mary and All Saints, Chesterfield, Egyesült Királyság

A XIV. századi épület tornya teljes egészében ugyan nem dől, csúcsa azonban egyszerre dől és 45 fokban csavarodik is.

Az 1362 körül elkészült részt minden bizonnyal nem tapasztalt mesterek készítették, de a jelenség igazi oka a szerkezetet borító ólom, hiszen a napfény csak az egyik oldalát éri, a hőtágulásbeli különbségek pedig egyszerűen megcsavarják a tetőt.

A német Suurhusen gótikus temploma

A vöröstéglából épült templomot a XV. század közepén megrövidítették, hogy maradjon hely egy toronynak, ami mára már 5,2 fokkal dől az eredeti állapotához képest, ezzel pedig a világ legferdébb, építésekor még egyenes tornya.

A dőlés oka pofonegyszerű: az egykor mocsaras területen tölgyfák tucatjait vágták ki, a templom pedig a földben maradt törzsdarabokra és gyökérzetre épült. Ezzel nem is lett volna gond, hiszen a famaradványok konzerválódtak. A XIX. században aztán rendezték a területet, a mocsarat lecsapolták, a fák csonkjai pedig rohadni kezdtek, egy idő után pedig egyszerűen semmivé foszlottak a torony alatt.

A hollandiai Delft Öregtemploma (Oude Kerk)

Protestáns gótikus templomok nem tűnnek fel minden európai város utcáiban, de Hollandiában ezek jóval gyakoribbak, így az 1246-ban felszentelt, Delftben álló Szent Bertalan-templom is erre a sorsra jutott.

Hetvenöt méter magas, 1325-1350 közt elkészült tornya a gyenge alapok miatt minden bizonnyal már a reformáció idején dőlt, mára pedig már határozottan a szomszédos csatorna felé indult.

A Velencéhez tartozó Burano szigetén álló Chiesa di San Martino harangtornya

A XVI. századi templomot többször építették át, mai alakját 1645-re nyerte el.

Ötvenhárom méter magas, különálló tornyát Andrea Tiralinak köszönheti, építése 1703-1714 között zajlott.

Az Asinelli és a Garisenda, Bologna lakótornyainak két legismertebb darabja, melyet sokszor egyszerűen csak A két toronyként emlegetnek

The Two Towers of Bologna

A város a XII.-XIII. században  – egyelőre nem nyilvánvaló okból – lakótornyok sokaságával volt tele, így nevezhetjük akár ős-Manhattannek is.

Egyes tudósok szerint akár száznyolcvan is lehetett belőlük, mára viszont alig egy tucat túlélőjük magasodik az évszázados házak fölé. Jó részüket még a XIII. században lebontothatták, mások börtönként, otthonokként, vagy katonai tornyokként maradhattak fenn. Bontásaik a XIX. században is folytatódtak, sőt, az Artensit és a Riccadonnát 1917-ben, egy új városrendezési terv elfogadásakor tüntették el.

Két leghíresebb túlélőjük a 97 méter magas Asinelli, valamint a 48 méteres Garisenda. Mindkettő az 1109-1119 közti időszakban épült, sőt, ezek adták az ötletet a New York-i World Trade Center építészének, Minoru Jamaszakinak is.

A Huzu-pagoda, Tianma, Kína

A Sanghajtól negyven kilométerre, egy hegyoldalban található pagoda 1079-ben készült el, tehát immár 937 éve jelenti a környék képének biztos pontját.

 

Fotók: The History Blog, Wikimedia CommonsThe Long Road To Venice, optikorakel,  Ben SutherlandSheshan TravelBestourism
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.