Kultúra

Kóstolja meg a Gellértben az autentikus zsidó konyha remekeit

A Danubius Hotel Gellért a Zsidó Művészeti Napok programsorozatához csatlakozva június 2-án zsidó folklór dallamokkal kísért, többfogásos borvacsorát szervez.  

 

A 18 óra 30 perckor induló program keretein belül előbb a világjáró kreatív szakács nevével fémjelzett Ricsi’s World Jewish Street Food kínál majd kóstolót egy pohár itallal kísérve, ezt követően pedig Bíró Eszter Nikola Parov, Födő Sándor és Hámori Máté közreműködésével szórakoztatja majd a közönséget a Tea Szalonban.

A jiddis, arámi, szefárdi dalok mellett elhangzó versek úgy követik egymást a koncerten, hogy szinte nem lehet észrevenni, hol kezdődik a vers, és hol folytatódik a népzene. A dalokat Gálvölgyi János színművész előadásában, zsidó nép- és tanmesék veszik majd körül, amelyek felidézik a kelet-európai zsidó élet mindennapjait.

eszter_kicsi

Este 8-kor már a Panoráma Étterem adja a helyszínt, ahol a zsidó gasztronómia kultikus alakjainak és helyeinek szenzációs összefogásával készül a menüsor. Ezúttal a minőségi közel-keleti gasztrokultúrát képviselő Mazel Tov, a több jó nevű éttermet – a Spílert, a Baltazárt, a Pierrot-t, a 21-et és a Pest–Budát – képviselő családi étteremcsoport, a Zsidai Group, az Év Cukrászának is megválasztott, flódnijáról messze földön híres tortatervező, Raj Ráchel, a Dob utcában működő Doblo Bor & Bár és természetesen a házigazda Hotel Gellért alkalmi fúziójának ötfogásos borvacsoráját tálalják, miközben a Klezmer Chaverim zenél majd.

csoport-nagy-2

A menüsor tehát a koncert előtti üdvözlőfalattal kezdődik, ami Ricsi bárányos knish-e lesz, majd a Mazel Tov ajánlásával érkezik egy zaatar-os labane. A Zsidai Csoportot Lutz Lajos séf, a Pest-Buda főszakácsa képviseli az általa készített marhaoldalassal és a hozzá kínált “zsidó palacsintával”, a latkesszel. A házigazda Gellért vezető séfje, Héjja László aszaltszilvás kacsát kínál majd csicseriborsós gerslivel, valamint Unicum Szilva mártással. A sort Raj Ráchel csodálatos flódnija zárja, kandírozott magokkal és szőlőfagylalttal kísérve.

A fogásokhoz a különleges borokat a Doblo tulajdonosa, Popovits Dávid válogatta ki: a Füleky Pincészet 2011-es Furmintját, a Bolyki 2013-as Egri Bikavérjét, a Laroche 2012-es évjáratú Pinot Noir De La Chevaliere-ét, valamint a desszerthez tökéletesen passzoló 2014-es Royal Tokaji Cuvée-t.

Jegyek a koncertre és a borvacsorára 11880, a kóstolóval egybekötött koncentre pedig 3900 forintért vásárolhatók meg a Hotel Gellértben, vagy a Jegymester weboldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik