Kultúra

Ebből a bizarr oktatófilmből biztosan minden gyerek egy életre megtanulta a biciklizés szabályait

Egy csapatnyi gyerek piknikezni indul a közeli parkba, de az úton nem várt nehézségekbe ütköznek.

Az 1963-ban készült negyedórás One Got Fat egy csapatnyi, majommaszkot viselő barát történetét meséli el, akik egy szép napon úgy döntenek, hogy elbicikliznek a mindössze kilenc háztömbnyire lévő parkba, ahol majd piknikeznek egy jót.

De ilyen kis távolságon is sok veszélyes dolog történhet…

Mindannyian készítenek maguknak otthon szendvicseket, amiket az egyetlen, csomagtartóval is rendelkező fiúra bíznak.

2016-05-06 15_04_00

Az út azonban sokkal nehezebb, mint amilyennek hitték, hiszen közben egy sornyi szabályt is be kell tartaniuk. A gyerekek sorban balesetet szenvednek, de ez nem igazán érdekli a többieket, hiszen úgy tekernek tovább, mintha mi sem történt volna.

4-5

Rooty kanyarodáskor nem jelez, így egy autóval ütközik, Tink a stoptáblát nem veszi észre, majd egy mozgó teherautóba csapódik, de a többieknek is változatos módon ér véget a túra: Philip az út másik oldalán tekerve épp egy induló autóba hajt, Nel a járdán közlekedik, és bevásárlásból hazafelé sétáló nőkbe akad, Fil nem tartotta karban a biciklijét, így nem működik a fékje, egy úthenger alá kerül, Stan nem szerelt lámpákat a kerékpárjára, így egy alagútban elütik, Trigby kerékpárjának kormányán pedig a nagydarab Slim utazik – hátával kitakarva az akadályokat –, így egy nyitott csatornafedélen át bezuhannak a sötétségbe. Mossby hozzájuk képest elég olcsón megúszta, hiszen neki mindössze csak ellopták a biciklijét, és mivel megvásárlásakor nem regisztráltatta, ezért a rendőrség nem tudja azt megkeresni.

A végén csak egyetlen fiú, Orv ér be a parkba, akinek végül az arcát is láthatjuk, és minő meglepetés, a többiekkel ellentétben neki nincs majomarca, hiszen ő képes értelmesen gondolkodni, és be is tartja a szabályokat. Azért ő sem annyira tökéletes, hiszen megeszi a többiek szendvicseit, így a cím – One Got Fat – valóra válik: jócskán meghízik.

A teljes film elérhető a Youtube-on:

Sőt, részleteit egy egész sornyi zenekar is felhasználta a klipjeiben – ezek közül a legismertebb talán a Venetian Snares January-ja 2007-ből:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik