Kultúra

Töménytelen mennyiségű romkomot olvasnak Nigériában

Poligámia, az első házastársi éjszaka és nemi szerepek. Ilyen témájú könyvekből készítik fel magukat a fiatal nigériai nők a muszlim konvenciókkal szabályozott életre.

Egy olyan országban, ahol teljesen más jogai és megítélése van egy férfinak és egy nőnek, nemi szerepekről és azok egyenlőtlenségeiről szóló könyvek ezreit fogyasztják iskolás lányok és házas asszonyok. Noha az írástudó nők száma jóval 35 százalék alatt van a muszlim Észak-Nigériában, a nők halomra veszik a nekik szóló regényeket – írja a BBC. Ugyan 2007-ben több ezer könyvet el is égettetett Kano városának kormányzója, azóta már a bevezetett cenzúra is enyhült egy sikeres bírósági per után.

Nők írnak nőknek

Sorozatgyártásban adnak ki olyan női témájú könyveket, mint „Az első éjszaka” című helyi bestseller, amit előszeretettel olvasnak fiatal nigériai lányok, akiknek gyermekkora kizárólag a házasságra való felkészüléssel kell telnie sok nigériai szülő szerint. Egy másik regény fiatal hősnője ez ellen lázad fel és ébred rá, hogy máshol lenne joga az iskolába járáshoz. Vagy ott van például a feleség története, aki megöli poligámista férjét, mert második és még harmadik asszonyt is hozott volna a családi fészekbe.

Az írásaimban nagy figyelmet fordítok a nőket érintő kérdéseknek, mint a házasság, poligámia és az oktatás

– mondta Fauziyyah B Suleiman, 32 regény szerzője, aki már csupán írásaiból meg is tud élni.

Ezek a romantikus regények a nőket nemcsak anyaként és feleségként ábrázolják, hanem mint kenyérkeresők, szakértők vagy politikai aktivisták

– mondta Murtala Abdullahi, irodalmi kritikus.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

A tanárok sokszor panaszkodnak, hogy a lányok az órán romantikus regényeket olvasnak titokban.

Kano piacait elárasztották a könyvek, már bárhol lehet találni női témájú regényeket, amiket egy helyi könyvárus állítása szerint főként házas asszonyok vesznek, és sokszor kölcsönbe adják a másolatokat a szomszédoknak.

A romantikus sztorik megtanítanak, hogyan bánjunk a fiúkkal, és hogy az élet milyen komplikált

– mondta a 18 éves Sadiya Hussaini.

Sokan viszont ellenzik a liberális romkomok elterjedését Észak-Nigériában. Facebook-kampányban tiltakoztak nigériai férfiak, februárban pedig a népszerű szerző Isa Ahmed Kokót megakadályozták, hogy találkozzon a rajongóival.

Sok asszony elmegy majd otthonról és azt mondják a férjüknek, hogy például a kórházba mennek, pedig a közönségtalálkozó vettek részt

-írta egy nigériai posztoló.

A szerzők gyakran a telefonszámukat is ráírják a könyveikre, hogy olvasói visszajelzést kapjanak, de sok esetben csak fenyegetésekkel bombázták őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik