Kultúra

Húsvétot ülnek az ortodoxok

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton Moszkvában részt vett az éjféli húsvéti misén. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő az alkalomból üdvözletet küldött Kirillnek, Moszkva és Oroszország pátriárkájának: méltatta az orosz pravoszláv egyháznak a világ vallásai és a nemzetek közötti kapcsolatok ápolásában játszott szerepét.

Klaus Iohannis román államfő húsvéti üzenetében azt írta, hogy Jézus feltámadásának megünneplése fényt és örömet jelent, reményt ad és keresztényi szeretetet teremt. A szerb ortodox egyház első számú vezetője, Irinej pátriárka a hívőkhöz intézett üzenetben az otthonaikból elűzött szerbek iránti részvétre szólított, különösen Koszovóban. “Népünk minden szenvedés ellenére mindig újjáéledt és felvirágzott, folytatta Krisztushoz vezető útját” – írták.

Görögországban a hívők a húsvéti misén a jeruzsálemi Szent Sír-templomból származó “szent tűz” lángjánál meggyújtották gyertyáikat. Az ilyenkor szokásos ünneplésnek része a tűzijáték, annak ellenére, hogy ezt a görög ortodox egyház helyteleníti. Az Égei-tengeren található kelet-görögországi Híosz szigetén fekvő Vrontadosz két egyházközsége is látványos tűzijáték-versenyt rendez, amely rengeteg látogatót vonz szerte az országból. A római katolikusok és a protestánsok a Gergely-naptár szerint márciusban ünnepelték a húsvétot, míg az ortodox keresztény templomokban a Julián-naptár alapján ezen a héten.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Szergej Csirikov)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik