Kultúra

Klasszikus és elektronikus zene a Millenárison: Jeff Mills a BTF-en

Mondhatni, a dolgok logikus folyománya, de még talán pár évvel ezelőtt is kevesen tudtak volna elképzelni egy olyan, a klasszikus zene és az elektronikus zene közti fúziót, amely a legrangosabb művészeti fesztiválokon és koncerttermekben is helyet követel magának. Immár a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a magyar közönség is láthatja fellépni a legendás detroiti techno-DJ és producer Jeff Millst: a világ számtalan rangos zenekara után most az Óbudai Danubia Zenekar kíséretében, április 22-én este.

Mills a technozene kezdeteitől, a 80-as évek közepétől a műfaj egyik meghatározó egyénisége és innovátora. Robert Hood, Carl Craig és Joey Beltram mellett az ő nevéhez köthetjük annak a technoalfajnak a kialakulását, amelyet detroiti technóként ismerünk, és amelyet – híven az autóipari fellegvár gyökereihez – kemény, szikár majdhogynem indusztriális hangzás jellemez. Ugyanakkor sosem állt távol Millstől az invenciózus megoldások alkalmazása és a műfajok és határok feszegetése.

Így aztán nem volt meglepő, amikor a 2000-es években némafilmekhez írt kísérőzenét, majd pedig a klasszikus zene és az elektronikus tánczene házasításának kísérletébe fogott. Ennek a munkának lett az egyik első meghatározó eredménye egy 2005-ös fellépése a 70 tagú Montpelier Philharmonic Orchestrával, amely aztán Blue Potential néven lemezként is kiadásra került. Ezt követte 2013-ban a Where Light Ends, amelyet a japán űrhajós Mamoru Mohri és annak első utazása inspirált.

A legújabb produkció pedig a Light from the Outside World, amely egy világkörüli turné keretében ezúttal Budapesten is látható-hallható az Óbudai Danubia Zenekar részvételével. Az interneten található felvételek tanúsága alapján Mills saját korábbi számainak klasszikus zenei interpretációit láthatjuk úgy, hogy az alapokat kivéve minden szimfonikus hangszerekre lett átültetve, így aztán egy organikus, de az elektronikus tánczene lüktetését is megtartó hangzás jött létre egészen újszerű élményt nyújtva. Remélhetőleg ez a forradalmi produkció segít abban is, hogy a határok időről időre eltűnjenek nemcsak a zenei stílusok, de azok hagyományos közönsége között is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik