Kultúra

Soha nem volt még ilyen jó szolnokinak lenni

Megújul Szolnok mind az ötvenöt, különböző kategóriájú játszótere, a munkálatok a napokban kezdődnek meg és egy hónapon át tartanak, mondta a város főkertésze.

Boros Zoltán elmondta: a felújítás a város tizenhat kiemelt játszóterén az ütéscsillapító felületek és a homokozók rendbetételével indul, majd a szükséges eszközök, szerkezeti elemek kijavítása, cseréje következik. Hozzátette: erre vonatkozóan már leadták a rendeléseket.

A főkertész hozzátette, hogy a legtöbb problémát a rongálásból – például a kerítések ledöntéséből, a hintaülőkék szétvágásából, széttöréséből – eredő károk jelentik.

A játszótéri eszközök már viszonylag stabilak, lassabban használódnak el, mint a régebbi típusú eszközök, viszont veszélyforrást jelent, ha a széttört üvegek az ütéscsillapító felületekre vagy a homokozókba kerülnek.

A munkálatokat sorolva példaként elmondta: a József Attila úton kitépett kerítés helyére erősebb szerkezetű, fából készültet telepítenek majd. A Várkonyi téri csúszka szétszakadt sodronyához rendelt alkatrész heteken belül megérkezik, így hamarosan használhatják majd a közkedvelt eszközt a gyerekek. A Széchenyi-lakótelepre már megérkezett a homok, amellyel a hinták, csúszdák alatti területeket és a homokozókat töltik fel- fűzte hozzá.

Boros Zoltán jelezte: az idén eszközöket pótolnak és kerítéseket cserélnek, de jövőre három új játszótér is épül a városban.

A szolnoki polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint egy 2008-ban indult hároméves program eredményeként a megyeszékhelyen több új játszótér épült, illetve akkor is megújították a már meglévőket. 2008-ban 157,4 millió forintot fordított az önkormányzat a programra, egy évvel később 131 milliót, míg 2010-ben 118 millió forintot. A játszóterek rendbetételére idén a város 15 millió forintot költ.

Szolnokon a játszótereket mintegy kilencezer gyermek használja – közölte a hivatal.

(MTI)

Kép: Fortepan, 1960, Métneki János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik