Kultúra

Ha J. K. Rowling ráül egy székre, százmillió forintot fog érni

Az illetékekkel együtt 395 ezer dollárért (108 millió forintért) árverezték el J. K. Rowling hétköznapi külsejű székét, amelyen ülve a Harry Potter-regényfolyam első két részét írta a brit írónő.

A Heritage aukciósház szerdai New York-i árverésén 45 ezer dollár (12,7 millió forint) volt a kikiáltási ár. A bútordarab annak a négy régi, össze nem illő széknek az egyike, amely a hajdan súlyos anyagi gondokkal küszködő írónő edinburghi lakásában állt. Akkor használta, amikor a Harry Potter és a bölcsek kövét, valamint a Harry Potter és a titkok kamráját írta.

A széket elárverezték korábban többször is, először maga a szerző, aki egy 2002-es jótékonysági aukción 21 ezer dollárt kapott érte, majd az eBay-en 2009-ben, amikor 29 ezer dollárért vitték el.

Mielőtt Rowling a Chair-rish a Child elnevezésű gyermekvédelmi célú jótékonysági aukcióra felajánlotta volna a széket, támlájának léceit felirattal dekorálta: “Lehet, hogy nem találsz szépnek, de ne ítélj a látszat alapján”.

Arannyal és rózsaszínnel dedikálta is a támla vízszintes lécét, az ülésre körbe pedig ezt írta: “Ezen a széken ülve írtam a Harry Pottert”. A keresztléceken Hermione Granger és Ron Weasley, valamint a Hogwarts (Roxfort) varázslóiskolabeli házuk, a Griffindor (Griffendél) neve is kibetűzhető. A székhez egy levél is jár, melyet Rowling gépelt és írt alá a legelső árverés előtt.

Ez áll benne: “Kedves új széktulajdonos! Kaptam négy különböző széket 1995-ben, ez volt közülük a legkényelmesebb, ezért lett állandó helye az írógépem előtt, amelyen a Harry Potter és a bölcsek kövét és a Harry Potter és a titkok kamráját írtam. Nosztalgikus énem szomorúan int búcsút neki, a hátam azonban nem. J. K. Rowling”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik