Kultúra

Minden nap az utolsó a The Walking Dead hatodik évadában

Zsótér Indi Dániel
Zsótér Indi Dániel

Videós kontentgyártó. 2016. 04. 04. 17:30

A nyitórész megosztó kritikai fogadtatása ellenére a The Walking Dead 6. évada szép ívben haladt egy olyan végkifejlet felé, amilyet már régen láthattunk a sorozattól. Spoilermentes évadkritka.

A The Walking Dead sikerességét nem lehet kétségbe vonni. Sokszor olyan embereket is a képernyőhöz tapaszt, akik mellékesen nem kedvelik se az erőszakot, se a zombikat – ereje a karakterek személyes drámájából, a szereplők közötti folytonos emocionális hullámvasútból ered.

A hatodik évadra a szereplők már annyi megpróbáltatáson mentek keresztül, amennyit egy átlagember nagy eséllyel nem tudna elviselni. Nem csak arról van szó, hogy folytonos a védekezés bármi ellen, legyen az élő vagy holt, mindennapos az élelemhiány és szűkösek az emberi kapcsolatok. Az ember mint uralkodó faj napjai meg vannak számlálva, és ezt Rickék is tudják. A kényszer, hogy életben kell maradni csak makacs ragaszkodás egy olyan állapothoz, melyben mindennapos a túlélésért vívott harc, de mi mástól maradna ember az ember, ha nem attól, hogy minden körülmény ellenére megpróbál civilizáltan élni?

Az évad legnagyobb húzását és a főbb konfliktusok kirobbantóját – a kereskedelem megjelenését – már az első néhány részben felfestik egy Jesus nevű karakteren keresztül, aki ugyan nem változtatja borrá a vizet, de, ahogy ő is fogalmaz, neki köszönhetően fog kinyílni szereplőink előtt igazából a világ. Jesus egy másik kisvárosnyi túlélőcsoport, Hilltop kereskedelmi összekötője, és feltett szándéka olyan gazdasági kapcsolatot kialakítani más városokkal, mint az apokalipszis előtti időkben volt, hogy egy lépéssel közelebb kerüljenek a civilizált élethez.

A szomorú tény azonban az, hogy míg akadnak forradalmi gondolkodók, mint Jesus, több olyan ember él még mindig, akik semmilyen eszköztől vissza nem riadva egyszerűen tesznek a civilizációs normákra, hiszen egyetlen szempont vezérli őket: a túlélés. Ez a magukat Megmentőknek nevező csoport, akik nem tesznek túl sokat azért, hogy rászolgáljanak hangzatos nevükre. Persze a The Walking Dead anta- és protagonistái mindig is így oszlottak el, a különbség az eddigiekkel szemben az, hogy bár nagyban megy a játék, már nem területért harcolnak a felek, csupán az ellátmányért, ami kezd elfogyni a világból. Továbbá nem annyira a személyes ellentétek vezérlik a hősöket, mint inkább a civilizáció visszaállítása vagy lerombolása. Legalábbis eleinte.

Az évadban a főszereplő Rick és közvetlen környezete mellett ezúttal nagy szerepet kap az a néhány szereplő, akiket az előző évadban ismertünk meg. Morgan, az első évadból visszatérő figura olyan ellenpontot képez a főszereplőkkel szemben, ami már nagyon hiányzott a The Walking Deadből. A folytonos hiszti az emberölés szükségességéről egyfelől kezdett baromi unalmassá válni, másrészt soha nem volt igazi ellenpólusa. Morgan viszont mindig hisz abban, hogy a gyilkosság nem lehet mindenre megoldás, és hite egy konkrét esetnél igazolódik is. Noha Rick, Morgan és Carol között úgy oszlanak meg az álláspontok ebben a témában, hogy a néző mindhármójukkal tud azonosulni, mégsem lesz a meccsnek igazi nyertese.

Közben az alexandriai csoport – a főszereplőink – körében új ellentétforrás jelenik meg: a szerelmi féltékenység. Az Abraham – Sasha – Rosita szerelmi háromszög szép, mégis szomorú és fájdalmas mementója az évadnak. Azért fontos ez a szál, mert a későbbiekben mindegyik szereplőre igen nagy hatással lesz, ráadásul közel az egyetlen olyan dolog, mely nem közvetlenül a zombiktól hemzsegő új világból származó probléma, hanem teljesen hétköznapi, ami már régóta hiányzik a karakterek életéből.

És ha már hétköznapiság, nem mehetünk el Carol mellett, aki ugyan új életet próbál kezdeni, a sors újra ás újra olyan helyzetekbe löki, ahol szembesülnie kell azzal, hogy a nyugodt életet nem adják olyan könnyen. Denise, a csapat orvosa is fontos szerepet kap ebben az évadban, a néző rajta keresztül vonódik be abba a világba, ahol Rickék már otthonosan mozognak.

És itt érünk el az egyik legfontosabb pontig: a The Walking Dead végre elkezd hasonlítani a Trónok harcához, azaz végre nem a forgatókönyvírók szándéka szerint halnak meg emberek, hanem úgy, ahogy azt a karakterek logikája diktálja, bármilyen morbidul is hangzik. Ennek pedig csúcspontja a záróepizód, ahol végre felbukkan egy olyan szereplő, akiről eddig mindenki csak beszélt, és olyan emlékezetes a belépője, hogy a sorozat eddigi összes antagonistája csak csínytevő rosszcsontnak tűnik mellette.

Jó lesz rá lélekben felkészülni, hogy a The Walking Dead visszatalált egykori hangjára, szépen ívelt, drámától és akciótól nem mentes realista zombihorrort kapunk, ahol a főszereplők olyanok, mint mi: átlagosak és tele vannak indulattal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.