Kultúra

„Egy idő után minden eltűnik, és akkor azt csinálnak, amit akarnak”

Április másodikán érkezik a Banshee negyedik, egyben utolsó, nyolcrészes évadja, amely minden eddiginél epikusabb végkifejletet ígér. A sorozat kaszája a semmiből jött, hiszen a Cinemax eddigi legnézettebb szériája volt, de valahol érthető, ugyanis az alapsztorit nem lehet a végtelenségig húzni. Így pedig legalább méltó befejezést kap az amerikai álmos kisváros története, ahol időnként elég durva dolgok történnek. Mint ismert, a sorozatban a helyi seriff nem az, akinek látszik, igazából egy bűnöző, aki csak és azért költözött Banshee-ba, hogy közel legyen álnéven élő szerelméhez, Carrie Hopewellhez. A szereplőt alakító Ivana Milicevicet faggattuk az utolsó szezonról.

Az előző években az észak-karolinai Charlotte városában dolgoztatok, ezt az évadot viszont a pennsylvaniai Pittsburgben forgattátok. Miben volt ez más élmény?

Azon túl, hogy állandóan esett? Nagyon esős volt az időjárás, de én imádom ezt. Amikor először jártam Pittsburghben és körbekocsikáztam, egyből az az érzés fogott el, hogy ez az egész illik Banshee-re. Amikor délen forgattunk, újra és újra tudatosítanunk kellett magunkban, hogy ez csak egy kisváros a keleti parton. Amikor ideérkeztem, elkapott az az érzés, hogy igen, ez pont olyan, mint Banshee. Sokkal energikusabb hely, mint Észak-Karolina, sokkal jobban kapcsolódik az elképzelésünkhöz. Ezt anélkül mondom, hogy leszólnám, csak teljesen más a kettő. Ráadásul több szereplőt is vesztettünk, így nehéz lett volna Charlotte-ban folytatni. Ideutazni és új helyszínen forgatni, olyan volt, mint egy új kezdet.

00_banshee_401_01

Az új helyszínen kívül mennyiben különbözik ez az évad az előzőektől?

Azt a szóbeszéd járja, ez az évad az eddigi legkiforrottabb, legkidolgozottabb. Úgy gondolom, hogy az első két évadban a hangsúly a családi drámán volt, ahol a karakterek érzelmei domináltak. A harmadik azután elég erőszakosra sikerült, robbanásokkal, üldözésekkel, melyekből kevesebbet láthattunk korábban. Az új, negyedik évadban talán megfelelő arányban keveredik az akció és a dráma.

Mi történik ebben az évadban Carrie-vel?

Belenyúl valamibe, amibe nem kellene, és emiatt konfliktusba keveredik. A lányt bűntudat mardossa, és terápiára jár – nem volt más választása –, és elhatározza, hogy rendbe hozza a dolgokat, ez a küldetése. Miközben azonban rendezni akarja a dolgait, ahogy sokan mások is Banshee-ben, tesz néhány ballépést, és hoz pár meggondolatlan döntést. És ahelyett, hogy javítana a dolgokon, csak még nagyobb kavarodást okoz. Nem forgathatja vissza az idő kerekét, nem hozhatja vissza az életbe a férjét, nem lehet már jobb anya. De nagyon igyekszik. A rossz döntéseinek azonban következményei vannak, akkor is, ha a küzdelme nemes célt szolgál, és az ő szemszögéből nézve jót cselekszik. Ebben az évadban Carrie saját magát is jobban megismeri. Vajon le tudja-e tenni örökre a fegyvert? Egy Carrie-féle ember vajon képes-e úgy élni, hogy ne nézne minden pillanatban a háta mögé? Nincs-e vajon a nagyvilágban egy unokatestvér, vagy bárki Ukrajnából, aki meg akarja bosszulni az apját? Akárki, akármikor a nyomában lehet.

Tehát Carrie rájön, hogy nagyon nehéz békés életet élni. Az első évadban úgy ismertük meg, mint aki már nyugodt, boldog családi életet él, de nem volt ez számára unalmas?

­Szóval, gondolod, hogy Carrie valaha is igazán boldog lehet? Néha vannak boldog pillanatai a gyerekeivel. De talán soha nem tudna igazán boldogan élni, hiszen nem gondolja már, hogy érdemes lenne arra, túl erős ahhoz a bűntudata. Ha belegondolunk, hogy sok nagyszerű anya nem tartja magát elég jó szülőnek, akkor vajon ő mit gondolhat magáról? Azt hiszem feloldozásra vár. Jobb terápiára lenne szüksége. Valami lelki gyakorlatra, valamire, ami segít neki tovább lépni. Ha meg akarsz változni, egyfolytában meditálnod kell, és el kell felejteni az emberi mivoltodat. De látom az örökké tartó próbálkozását, és azt, hogy örökké kettős életet él. Jobban megy neki, mint Lucasnak, de mindig ő volt az ész kettejük közül. Mindig ő tartotta kézben a dolgokat. Talán azért, mert Carrie-nek családja van, ami nagyban hozzájárul a stabil személyiség kialakításához.

Történt veled olyan, amiből meríthetsz?

A szüleim itt voltak látogatóban, és beszéltünk Horvátországról, meg Boszniáról, ahonnan származom, és arról, hogy milyen pusztítást végzett a háború. Beszéltek a kis házról, amit a családom épített – még a téglákat is ők csinálták –, és a háborúban a ház odalett. Megkérdeztem, hogy miért bombáznának egy kis házat, és azt felelték, hogy minél nagyobb a rombolás, annál többet vesznek el az emberek identitásából. Aztán egy idő után minden eltűnik, és akkor azt csinálnak velük, amit akarnak. Ez történik a sorozatban is, a világ lángba borult az ember körül, akit Lucas Hoodként ismertünk meg. Mindez apránként, módszeresen elpusztította azt az embert, személyiséget, aki volt.

A Banshee utolsó évada április 2-án érkezik a Cinemaxra és az HBO GO-ra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik