Kultúra

A Félvilág, a Liza, Kulka János és Csákányi Eszter is Magyar Filmdíjat kapott

Muchichka László
Muchichka László

Ügyeletes jó zsaru. 2016. 03. 06. 19:02

Hollywoodi csinnadratta közepette adták át az első Magyar Filmdíj elismeréseit. Dolby helyett Nemzeti Színház, nomináltak, és Oscarra-hajazó díj.
Korábban a témában:

Hajós Andrásnak hívnak, de szólítsanak nyugodtan Andy-nek

Fotó: Berecz Valter

Ezzel kezdte beszédét a moderátor Hajós András a 2. Magyar Filmhét hivatalos gálaestjén, amit szórványos taps követett. Valószínűleg azért, mert maga Andy Vajna, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos is jelen volt:

Fotó: Berecz Valter

Az eseményen átadták az első Magyar Filmdíjakat 21 kategóriában, amelyen a

tengerentúli hagyományoknak megfelelően

borítékban érkeztek a győztesek.

Az első elismerést, a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Csákányi Eszter kapta az Utóéletben látható játékáért.

Csákányi Eszter hiányában Novák Emil, a Magyar Filmakadémia elnöke vette át a díjat.
Fotó: Berecz Valter

Rögvest utána érkezett a legjobb férfi mellékszereplő díja és kiérdemlője, Kulka János, aki színházi elfoglaltságai miatt szintén nem jelent meg, helyette Szász Attila a Félvilág rendezője vette át az elismerést, ami egyébként így néz ki:

A díj formája is hajaz az Oscarra Fotó: Berecz Valter

A legjobb smink-, fodrász- és maszkmester kategória díját a Liza, a rókatündér szakemberei, Horváth Csilla, Rácz Erzsébet és Kapás Nóra vehették át, akárcsak a legjobb díszlet/látvány/jelmez kategóriában is, ott Hujber Balázs, Bárdosi Ibolya győzedelmeskedett.

A legjobb hangmesternek  Balázs Gábor a Swing szakembere bizonyult:

Fotó: Berecz Valter

A Liza, a rókatündér egymás után behúzta a harmadik és negyedik díját is, Tövisházi Ambrus és Csengery Dániel lett a legjobb zeneszerző, míg Czakó Judit a legjobb vágó:

Fotó: Berecz Valter

A legjobb ismeretterjesztő film Mosonyi Szabolcs alkotása, a Vad Kunság – A Puszta rejtett élete lett, míg a legjobb animációs film a Kojot és a szikla, Gauder Áron indián meséje:

Egy rövid Hajós Andrásos stand-up és egy In Memoriam-blokk után a legjobb kisjátékfilmnek járó elismerés következett, Kovács István egy profi bokszoló karrierért dolgozó, ám váratlanul teherbe eső lány 14 napját elmesélő alkotását, a Betonzajt díjazták:

Fotó: Berecz Valter

A legjobb dokumentumfilm rendezője Hörcher Gábor lett, Drifter című alkotása Ricsiről, az egyszerű vidéki srácról szól, aki rally-versenyző akar lenni. A direktor saját bevallása szerint nem számított a díjra, így zakót sem vett fel:

Fotó: Berecz Valter

A legjobb tv-játékfilm kategóriában ismét Szász Attila lépett színpadra, aki immár önértékén is díjat vehetett át a Félvilág rendezőjeként.

A tévéfilm alkotói ezután is örülhettek, ugyanis a legjobb operatőr elismerését – stilszerűen Koltai Lajos adta át – Nagy András kapta:

Fotó: Berecz Valter

Nyugtuk azonban továbbra sem volt, a legjobb forgatókönyvíró is a Félvilág stábjából került ki: Köbli Norbert:

Fotó: Berecz Valter

A Félvilág szériáját a legjobb női főszereplőként Balsai Móni törte meg, a Liza, a rókatündér főhőseként:

Fotó: Berecz Valter

A legjobb férfi főszereplő elismerését a díjátadó elején még a Fábri Zoltán Körhintájából részletet előadó ifjabb Vidnyánszky Attila érdemelte ki, a Veszettekben nyújtott alakításáért.

Fotó: Berecz Valter

A legjobb rendező Ujj-Mészáros Károly, a Liza, a rókatündér direktora lett. Beszédében megköszönte a díjat a Saul fia alkotóinak, mert nem indultak a megmérettetésen:

Fotó: Berecz Valter

Legvégére maradt a legjobb nagyjátékfilm elismerése, amit szintén a Liza vitt el. Ezzel Ujj-Mészáros első nagyjátékfilmje 7 díjat vitt haza:

Fotó: Berecz Valter

Utolsóként egy különdíjat is átadtak, amit a megmérettetésen nem induló Saul fia alkotói vehettek át. Az elismerést átadó Mészáros Márta arra biztatta Nemes Jeles Lászlót, hogy

ne álljon meg a csúcson.

Zárásképp egy újabb betét következett Fábri Zoltán Körhintájából, kis meglepetéssel, ugyanis a betegeskedő 80 esztendős Törőcsik Mari is megjelent:

Törőcsik kiemelte, egyszer együtt játszott az akkor 22 éves Röhrig Gézával is, az 1989-es Eszmélet című tévéfilm-sorozatban, amelyben a Saul fia főszereplője a fiatal József Attilát alakította:

Fotó: Berecz Valter
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.