Kultúra

Röhrig Géza: “Remélem, lesz olyan miniszterelnök, aki nem ideológiából gondolkodik”

A hazatérő Saul fia stábját nagy érdeklődés és örömujjongás fogadta első hazai sajtótájékoztatójukon. Mutatjuk.
Korábban a témában:

Hazatért a hétfő hajnal óta Oscar-díjas Nemes Jeles László és csapata Los Angelesből. A tapasztalatokról és a hogyan továbbról is szó esett a sajtótájékoztatón, amelyre a Saul fia rendezője néhány perces késéssel érkezett, ám ez az egybegyűlteket láthatóan cseppet sem zavarta, sőt. Már az érkező csapatot is hatalmas örömujjongás fogadta, amikor pedig előkerült maga az Oscar-szobor is, tovább fokozódott a hangulat:

Miután az asztalra került az aranyszobrocska egy Independent Spirit és egy Golden Reel elismerés követte, Nemes Jeles László pedig elmondta, az a titkos terve, hogy

a következő filmjében világhírű színésznőt farag egy ismeretlen magyar színésznőből

Fotó: Berecz Valter

Amire alighanem meglesz minden esély: Sipos Gábor producer úgy fogalmazott, hogy most, az Oscar hatására annyira kinyílt a világ, hogy

azok is jönnének segíteni, akik a Saulnál nem akartak

A film utózöngéjeként jön létre a Magyar Zsidó Múzeum új programja – jelentette be Vági Zoltán, a film történész szakértője. A program neve Saul gyermekei, és arról a százezer gyermekről szól majd, akiket a holokausztban meggyilkoltak. Ezeknek a gyerekeknek a nevét gyűjtik össze, Nemes Jeles László lesz a fővédnök.

Azért a rendezés marad a fő fókusz, Nemes Jeles több filmtervvel is foglalkozik jelenleg, a következő a Napsütés című, szintén történelmi mozi lesz, melyhez már zajlik a  szereplőválogatás, nemcsak Budapesten, hanem hamarosan Erdélyben, Kárpátalján és a Vajdaságban is. Zabezsinszkij Éva a készülő film casting directora hozzátette,

senki se lepődjön meg, ha odalép hozzá az utcán egy Sunset-castingos.

De nem csak történelmi filmekkel szeretne foglalkozni Nemes Jeles, és az is valószínű, hogy nem csak itthon, nem csak magyar nyelven forgatna.

Fotó: Berecz Valter

A rendező elmondása szerint, amikor leültek beszélgetni, Spielberg azt mondta neki, hogy

hihetetlen, ennyi időnek kellett eltelnie a Schindler listája óta, hogy egy újszerű holokausztfilm készüljön

Mint hozzátette, érthető módon jól érzi magát az Oscar-díjtól, hiszen ha már odamentek Los Angelesbe, remélték, el is viszik a díjat.

Nemes Jeles a mikéntekről beszélve kifejtette: telefonon nézni a filmet a világvége. Rembrandtot sem Google-ön kell nézni, és a pixeles hülyítés helyett rendes filmszalagra rögzített film kell. Márpedig ennek reneszánsza van, egyre több fiatal filmes nyúl a klasszikus mozgóképművészethez.

Fotó: Berecz Valter

A film főszerepét játszott Röhrig Géza úgy fogalmazott

az Oscar-gála az idiotizmus orvosi esete

Fotó: Berecz Valter

Ő inkább kint is maradt, nem ült benn a páholyban, átengedte a helyét egy seat-fillernek, a producerek sms-eztek neki, amikor az ő kategóriájuk jött. Rengeteg üzenetet kapott már a díjat megelőzően is, például egy hatodikos fiútól, akinek édesanyja megengedte, hogy fennmaradjon megnézni a díjátadót. Eleve úgy ment a Dolby színházba, mint

15 millió magyar Saulja

és ez nagy büszkeséggel töltötte el. Az eseményt követően is rengetegen gratuláltak, de nem igazán ismerte fel a többségüket: “Nem vagyok jó celebekben, nem tudom, kikkel beszélgettem” – tette hozzá. Röhrig az erdélyi magyar zsidóságra és a roma holokausztra is felhívta a figyelmet, majd a sajtótájékoztató egyik legerősebb mondataként elmondta: reméli, hogy megéri azt, hogy

lesz egy olyan rendszerváltás után született miniszterelnök, aki nem ideológiából gondolkodik

Mint hozzátette,

El kéne már felejteni a mi-ők retorikát!

A Saul fia a siker ellenére sem lassít: csak az USÁ-ban 170 moziban vetítik most is a filmet, hetente mutatják be új helyeken, a héten épp Ausztráliában. Hamarosan jön a DVD is, először Franciaországban, április 7-én, majd Magyarországon. A kiadvány audiokommentárral, extrákkal, kimaradt jelenetekkel érkezik, rajta lesz Nemes Jeles előző munkája, a Türelem című kisfilm is és néhány GoPróval forgatott felvétel a forgatásról.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a press conference following a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. - The European Union's top official urged British lawmakers to ratify the Brexit deal Prime Minister Theresa May has negotiated with European leaders, warning it will not be modified.
"This is the best deal possible for Britain, this is the best deal possible for Europe. This is the only deal possible," Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, said after a Brussels summit. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.