Kultúra
Budapest, 2013. július 6.
Schilling Árpád rendező felszólal a 18. Budapest Pride, a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség fesztiválján az Olimpia parkban 2013. július 6-án.
MTI Fotó: Földi Imre

Schilling Árpád: “A gesztus, ami nem őszinte, önmaga paródiája”

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 02. 24. 14:02

A rendező nyílt levélben tudatta az EMMI-vel, ne postázzák neki a tavaly szeptemberben odaítélt az elismerést.

Schilling a színház.hu portálon közölt dokumentumban nagy megtiszteltetésnek nevezi, hogy tavaly a Szép Ernő Jutalom szakmai kuratóriuma Nádas Péter és Csukás István mellett őt is érdemesnek tartotta a drámaíróknak járó elismerésre.

Az indoklás szerint: „égető társadalmi kérdéseket felvető színpadi szövegeiért.

A díjat hagyományosan szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján szokták átadni, de tavaly ez az időpont egyik díjazottnak sem felelt meg. Nádas és Csukás kicsit később vette át a díjat, Schillingról pedig megfeledkeztek. Ő az elismeréssel járó pénzt az L. Ritók Nóra által fémjelzett Igazgyöngy Alapítvány javára ajánlotta fel, amit a minisztérium nagy nehezen teljesített is, de a díj átadásával kapcsolatban senki sem kereste. Később az EMMI munkatársa elismerte a hibát, elnézést kért,

majd azzal indokolta a csúszást, hogy a Szép Ernő Jutalom körüli teendőkkel megbízott alkalmazott már nem Önöknél dolgozik, végül felajánlotta, hogy az oklevelet kiküldi postán.

Schilling Árpád most úgy gondolja, akkor felel meg a kitüntetés szellemének, az ajánlásban foglaltaknak, ha nem veszi át se postán, se sehogy azt az oklevelet, mert nincs rá szüksége.

Nekem nem kell az oklevél. Se a pénz, se a papír.

A rendező úgy gondolja, az EMMI ezt az ügyet az első perctől kezdve nem vette komolyan, az pedig hibás alapállás, ha egy oklevelet nem átadni, hanem kipostázni akarnak.

A gesztus, ami nem őszinte, önmaga paródiája.

Schilling végül arra kéri a minisztériumot, legközelebb gyakoroljon nagyobb nyomást a kuratórium szakmai tagjaira, ha nem akar ehhez hasonló nyílt levelet kapni.

 

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.