Kultúra
Budapest, 2015. október 30.
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában a Magyar Rádió stúdiójában 2015. október 30-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Magyar miniszterelnök a magyar rádiójátékban

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 01. 27. 11:37

Háborús kalanddráma készül a szíriai konfliktusról szerelmi szállal, kormányfői jelenléttel megspékelve.

A Csillag és Félhold Szerelme. Ez a Magyar Média Mecenatúra program által támogatott, májusban bemutatandó rádiójáték címe. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának blogjának Joó Csaba forgatókönyvíró, társrendező első rádiójátékáról elárulja, hogy a szerelmi szál Debrecenben kezdődik, ahol az orvosin megismerkedik egy zsidó származású lány egy szír származású fiúval, akit csapdába csal Londonban élő unokatestvére, akiről kiderül, hogy az Iszlám Állam egyik vezetője. A történet megmutatja, hogy egy-egy nép, egy-egy vallás szembenállásánál fontosabb a szerelem, ami után minden más csak másodlagos a világban.

És ez a szimbolika bemutatja azt, hogy annyi kevésbé fontos dolog, annyi apróság van, amin fennakadnak az emberek, s ami a mindennapokban konfliktust okoz, miközben épp a lényeget nem veszik észre.

Joó Csaba szerint a rádiójáték cselekménye az elmúlt hónapok történései miatt csak aktuálisabb lett, az alapkoncepció már jóval a menekülthelyzet kialakulása előtt megvolt. Szerették volna bemutatni, hogy Magyarországon is sok olyan ember van, aki arab vagy zsidó gyökerekkel magyarnak vallja magát, és jó állampolgára is az országnak. Nem provokálni akartak, inkább erősíteni az elfogadást és arra felhívni a figyelmet, hogy a béke, a szeretet, a szerelem sokkal fontosabb a konfliktusoknál. A magyar kormányfő úgy került képbe , hogy a történetben van egy olyan szál, ami próbálja az események nagypolitikai vetületét bemutatni.

A miniszterelnök – mint magyar állampolgáron – próbál segíteni a szír származású fiún,

miközben persze maga sem tudja, hogy mit keres Damaszkuszban egy félarab magyar állampolgár, s hogy bízhat-e egyáltalán benne. Ezen a szálon keresztül ismerhetjük meg a nagypolitikai eseményeket: hogy mi miért történik Szíriában, hogy az ISIS mit csinál, hogyan jött létre, s hogy a nagypolitika hogyan próbál ebben a kérdésben állást foglalni.

Joó Csaba azt mondja, a rádiójátékkal szerették volna a szíriai konfliktust kicsit érthetővé tenni, ezért próbáltak „szórakoztatva tanítani”, és a nagypolitika bonyodalmas játszmáiba egy szerelmi szálat szőni. További részletek itt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.