Kultúra

Szír zenekarral koncertezik Damon Albarn

A Blur és a Gorillaz alapítójával színpadra lépő zenészek a polgárháború óta először állnak együtt színpadra.

A világhírű brit popzenésszel, Damon Albarnnal, a Blur és a Gorillaz alapítójával lép fel idén Londonban a Szíriai Arab Nemzeti Zenekar. Nem ez az első együttműködés közöttük: 2009-ben már dolgoztak együtt Damaszkuszban, sőt, a szíriai zenekar a Gorillaz egyik számában, a White Flagben is közreműködött.

A 2011-ben kirobbant szíriai polgárháború miatt aztán a zenekar tagjai is szétszéledtek, azóta most lesz az első alkalom, hogy megint együtt állnak színpadra. Issam Rafea zenekarvezető azt mondta: a konfliktus szétszakította a szíriai társadalmat, a zenekar tagjai is megosztottak, de egyetértenek abban, hogy a háborúnak éget kell vetni. „Ez a koncert csodálatos lehetőség arra, hogy megmutassuk Szíria másik arcát, az örömöt, a zenénk és a kultúránk megünneplését” – mondta.

Albarn szerint a koncert teljesen új képet ad majd Szíriáról az embereknek, akik csak a háborúról szóló hírekből ismerik a közel-keleti országot. A BBC Radio 4-nek adott nyilatkozatában elmondta: a hagyományos arab zenét játszó szír zenekar lenyűgöző hangzású zenét játszik, kórussal, vonósokkal, szólistákkal és ütős szekcióval. Az együttest egyébként 1990-ben alapították és 2003 óta a polgárháborúig professzionális zenekarként működtek. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik