Kultúra

Szobrot állítanának David Bowie-nak – a Marson

Az Európai Űrügynökség is reagált az ötletre.

Felhívást intézett egy belga rádióállomás az Európai Űrügynökséghez, hogy következő Mars-misszióján emlékezzen meg a vasárnap elhunyt zenészikonról, David Bowie-ról.

Az ESA márciusban indítja el ExoMars küldetését, melynek keretében metángázt keresnek a vörös bolygón, ami annak a marsi életnek a jele, amelyről Bowie is énekelt. A belga rádiósok felvetését az űrügynökség is válaszra érdemesnek tartotta, azt közölték: sajnos nem lehet kivitelezni a tervet, mert a Mars-szonda már le van zárva és úton van Bajkonurba.

A küldetés során egy leszállóegységet is eljuttatnak a bolygóra, amely a felszín alatt két méter mélységben képes mintát venni, földön kívüli élet után kutatva.

A leszállóegység elkészítésében közreműködő Dr. Lewis Dartnell, a brit űrügynökség munkatársa azt mondta: egy Bowie-szobor a Marson remekül illeszkedne a világot megrengető zenész életművéhez. Ha egy valódi szobrot szeretnénk eljuttatni a bolygóra, az csillagászati költségekkel járna – vázolta a kutató, de felvetette, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha egy marsi sziklából faragnák ki az emlékművet. (Daily Star)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik