Kultúra

Meghalt David Bowie

Az óriási hatású zenész másfél évig küzdött a rákkal. Épp a múlt héten jelent meg új lemeze és klipje.

Meghalt David Bowie – erősítette meg a Hollywood Reporternek a zenész képviselője. „Bowie családja körében, békében hunyt el, miután 18 hónapig küzdött rákkal” – tudatták a zenész hivatalos közösségi oldalain. A brit művész 69 évet élt.

January 10 2016 – David Bowie died peacefully today surrounded by his family after a courageous 18 month battle with…

Posted by David Bowie on Sunday, 10 January 2016

A hírt Bowie fia, Duncan Jones rendező-forgatókönyvíró is megerősítette. „Nagyon szomorú közölnöm, hogy igaz. Egy ideig nem leszek internetközelben. Szeretek mindenkit” –írta a Twitteren.

Az énekes-zeneszerző és producer megkérdőjelezhetetlen hatást gyakorolt a világ könnyűzenei életére több mint negyven évig tartó karrierje folyamán. 1969-ben tett szert széles körű ismertségre Space Oddity című dalával, mely a brit kislemez-listán az 5. helyezésig tartott. 1972-ben Ziggy Stardustként vált a glam rock ikonjává. Filmszerepekben is felbukkant, egyebek mellett Poncius Pilátust játszotta Martin Scorsese Krisztus utolsó megkísértése című alkotásában, a Twin Peaksben pedig FBI-ügynököt alakított.

Az angol színész-rendező, Ricky Gervais így búcsúzik Bowietól:

Egy hőst vesztettem el, nyugodj békében, Bowie.

Bowie-nak éppen a múlt héten jelent meg legfrissebb lemeze, a Blackstar, új klipjét pedig csütörtökön tették közzé. A Blackstar a zenész 29. albuma.

Bowie utoljára tíz éve vállalt élő koncertet, New Yorkban egy jótékonysági rendezvényen lépett fel.

David Cameron brit miniszterelnök is megemlékezett a zenészről: „A pop zsenijén, David Bowie-n nőttem fel. A megújulás művésze volt, óriási veszteség” – közölte.

Kanye West is megemlékezett Bowie haláláról, nagyszerű zenésznek tartja, aki inspirálta őt. Imádkozni fog a családjáért és barátaiért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik