Kultúra

Felszabadították Anne Frank naplóját

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 12. 30. 14:20

A tudományos kutatás szabadsága előbbre való a szerzői jogoknál - mondta ki az amszterdami törvényszék.

Így tehát Anne Frank naplójából tudományos célokra szabadon idézhetők és publikálhatók szövegrészletek. A 16 évesen meggyilkolt német zsidó lány a nácik elől egy amszterdami lakás padlásszobájában bujkált a háború alatt. Árulás nyomán azonban elfogták és haláltáborba hurcolták.

A lány világhírű naplóját az egykori amszterdami rejtekhelyet múzeumként működtető holland Anne Frank Alapítvány és a Holland Tudományos Akadémia tudományos kutatás tárgyává tette, a kutatási eredményeket pedig publikálni is szándékoznak jövőre a könyvből vett idézetekkel.

E publikációt akarta megakadályozni bírósági keresetével a naplóval kapcsolatos szerzői jogokat az egész világra nézve birtokló svájci Anne Frank Alap.

A napló amúgy a holland állam tulajdonát képezi, amely az amszterdami alapítványnak adta azt tartós kölcsönbe.

A bíróság szerint a svájci szervezet nem tudott tartalmi érveket felhozni a publikálás ellen, ráadásul a tudományos kiadvány csak korlátozott mennyiségben használ fel egyenes idézeteket.

A bíróság ugyanakkor helyben hagyta, hogy a napló szerzői jogi védettsége ne járjon le a szerző halálától számított szokásos 70 év elteltével, vagyis az idei év végével, hanem csak 2037. január 1-jén. Mert a fennmaradt jegyzetek egy részét először csak 1986-ban publikálták. A holland törvények értelmében innentől számítva 50 évnek kell eltelnie a védettség megszűnéséig.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.