Kultúra

Boldogságkutató műhely keresi a legszomorúbb magyart

Legalábbis Szirmai Márton Remény című kisjátékfilmjében, amely az utóbbi idők legkritikusabb alkotása. Tegyen félre mindent negyed órára, látnia kell!

Fizetett politikai hirdetésekkel és plakátkampányokkal nem feltétlenül lehet mindent megoldani, erre is reflektál Szirmai Márton rövid alkotása, amelyben Magyarország miniszterelnöke és csapata keresi hazánk legszomorúbb honpolgárát. Ennél többet hiba is lenne elárulni a filmről (hiszen alig 16 perces alkotásról van szó), amely egyfajta politikai színezetű vígjáték arról, milyen pesszimisták is vagyunk mi magyarok, és miként lehet (?) ezen változtatni.

Szirmai Márton már korábbi kisfilmjeiben is kismagyar rögvalóságunk aktuális helyzetére reflektált (ilyen volt a Bocs!, amelyben a főszereplő 20 év után látogat haza Amerikából; az Expedíció, amelyben egy politikusnak az emberek közé kell mennie; vagy a Minimiál, amelyben egy valóságshow azt közvetíti, a versenyzők közül ki költi a legkevesebbet egy nap alatt), s most hasonlóképp tesz. Szóval, már igencsak szükség lenne rá, hogy nagyjátékfilmet rendezzen. Tessék behívni a karácsonyi asztaltól a családot, negyed óra az egész, és már csak december 31-ig nézhető!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik