Kultúra

Óriási rekorddal indított az új Star Wars film

Ahogy várható volt: irdatlan pénzeket hoz Az ébredő Erő. Egy forgalmazó úgy fogalmazott: soha senki nem látott még ehhez hasonlót.

A Star Wars VII már a szerdai elővetítéseken, csak Európában összekalapozott röpke 14 millió dollárt, a hivatalos vetítések elindulásával pedig még ennél is magasabb fokozatba kapcsoltak a rakéták: első vetítési napján annyi pénzt hozott, amennyit egy jobban sikerült blockbuster egy egész hétvége alatt szokott összegereblyézni, egészen konkrétan 55 millió dollárt. Mármint csak az USÁ-ban, ebben a világ többi országa még benne sincs. Ezzel az összeggel megdöntötte az első napi bevételi rekordot, amit eddig a Harry Potter utolsó része tartott 43,5 millió dollárral.

Persze meglepődve senki sincs, legfeljebb a léptékre csodálkozunk rá még mindig: már az elővételi jegyvásárlással megdőlt minden rekord, ahogy egy forgalmazó fogalmazott: „annyit mondhatok, soha senki nem látott még ehhez hasonlót”. Már az jól szemlélteti az igényeket, hogy egyes New York-i mozik a hét minden napján 24 órában, a nyugati parton több mozi hajnali fél 5-ig tart vetítéseket, és az Egyesült Királyságban is elfogytak a jegyek még az olyan lehetetlen időpontokra is, mint hajnal 3:45 vagy 5 óra.

A Rentrak exit pollja alapján – amelyben a vetítés után azon frissiben kérdezik a nézők véleményét – a közönség 94%-a „kiemelkedő” vagy „nagyon jó” értékelést adott a filmről, és több mint 50% állította azt, hogy Az ébredő Erő túlszárnyalta a várakozásaikat. Ehhez persze érdemes hozzátenni, hogy ezeken az első vetítéseken zöméban a hardcore rajongók vesznek részt, tehát csak ez alapján még nem lehet releváns ítéletet megfogalmazni, de a kutató cég még ezzel együtt is hozzátette, hogy ritkán látnak ilyen visszajelzéseket.

Az új Star Wars-mozinak a legtöbb box office mérőszámban a Jurassic Worldöt kell lenyomnia: a minőségileg finoman szólva is kissé gyengélkedő nyári dínómozi bírja a legerősebb Észak-Amerikai nyitóhétvége rekordját 208,8 millió, a legerősebb globális nyitóhétvégéét 527,9 millió dollárral, sőt, a leggyorsabban 100 millió dolláros bevételt szerző film is a Jurassic World, ami mindössze 2 nap alatt elérte ezt a számot. Nagyjából mindenbecslés a Star Wars sikerét jósolja, de azért várjuk ki a hétfőt, akkorra már biztosat tudunk.

Forrás: Independent, Box Office Mojo

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik