Kultúra

Meghalt Krizia, a „Made in Italy” előhercosa

Kilencvenévesen, milánói otthonában elhunyt Krizia, Polgári nevén Mariuccia Mandelli olasz divattervező.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök hétfőn részvétét fejezte ki a családnak és az elhunytat a divat és a “Made in Italy” előharcosának nevezte. “Krizia különleges tervező volt, aki mindig innovációra törekedett. Döntő módon járult hozzá az olasz divat nemzetközi sikeréhez” – méltatta alapítóját közleményében a Krizia cég.

A bergamói születésű Mandelli az 1950-es években hozta létre vállalkozását, amelyet 2014-ben adott el a kínai Shenzen Marisfrolg Fashion csoportnak. A tervező művésznevét Platón Kritiasz című dialógusa alapján választotta, amely a nők hiúságáról szól. Mariuccia Mandelli tanárnő volt, mielőtt 1954-ben egy barátnőjével közösen ruhák és felsők tervezésébe fogott.

Műtermet nyitott Milánóban, 1957-ben Torinóban bemutatta első kollekcióját. A szélesebb közönség előtt 1964-ben vált ismertté, amikor a firenzei Pitti-palotában megkapta a Critica della Moda divatdíjat.

A Krizia cég 2014 óta van a kínai ruhaipar felső kategóriájában tevékeny Shenzen Marisfrolg Fashion tulajdonában. A divattervező által aláírt egyezmény szerint 2019-ig több kínai városban, köztük Pekingben, Sanghajban és Kuangcsouban, valamint Japánban, az Egyesült Államokban és több európai fővárosban nyílnak Krizia-butikok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik