Kultúra

A szovjet börtönviseltek szimbolikus tetoválásai egész életüket elmesélik

A hatvanas-nyolcvanas évek szovjet börtöneiben a rabok tele voltak szimbolikus tetoválásokkal, melyeknek sokszor elhelyezése és mérete is eltérő jelentéstartalommal bírt. Korántsem mindegy, hány hagymakupolája van a felvarrt templomnak, vagy épp hová kerültek a figyelő szemek. Bemutatjuk a leggyakoribb darabokat, jelentésükkel együtt.

 

Szűz Mária a kis Jézussal – sokszor egyszerűen csak azért tetoválták fel, hogy szerencsét hozzon, de egyes esetekben a gyermekkor óta tartó börtönbüntetést, vagy épp egy bandához való hűséget is jelenthette.

here-are-the-tattoos-you-should-get-if-youre-a-russian-criminal-in-the-soviet-era-12__700

 

A macskák cukik, gondolhatjuk. A börtönben a macskás tetoválás, vagy épp a KOT (a hímnemű macska neve oroszul) betűk azonban korántsem ezt jelentették – előbbi a mellkasra helyezve tulajdonosa ravaszságát vagy épp álnokságát jelentette, a betűk pedig arra utaltak, hogy viselője már annyira rég börtönben van, hogy már őslakosként tekintenek rá.

here-are-the-tattoos-you-should-get-if-youre-a-russian-criminal-in-the-soviet-era-11__700

 

Lenin vagy Sztálin képe a szív, vagy más, létfontosságú szervek felett – védelem, hiszen az őrök egészen biztosan nem lőnének az aktuális vezérre, vagy annak elődjére.

here-are-the-tattoos-you-should-get-if-youre-a-russian-criminal-in-the-soviet-era-10__700

 

Koponya, egyik szemgödrében késsel – amennyiben a kép a börtönviselt nyakán foglalt helyet, gazdája egészen biztosan bérgyilkos. Ha bárhol máshol (leginkább mellkason), akkor csak egyszerű gyilkos.

here-are-the-tattoos-you-should-get-if-youre-a-russian-criminal-in-the-soviet-era-9__700

Erotikus tetoválások – a közhiedelemmel ellentétben ezt nem a nők utáni vágyakozás jeleként készítették, hanem büntetésként, amely lehetett a banda szabályainak megszegése, hatóságokkal való együttműködés, vagy épp egy elvesztett kártyaparti.

here-are-the-tattoos-you-should-get-if-youre-a-russian-criminal-in-the-soviet-era-8__700

 

A karkötő legalább öt, börtönben lehúzott évet jelent, az ujjvégeken lévő keresztek pedig a munkatáborba, vagy épp börtönbe kerülések számát jelentik.

here-are-the-tattoos-you-should-get-if-youre-a-russian-criminal-in-the-soviet-era-7__700

 

Nyolcágú csillagok – a kulcscsonthoz rajzolva profi bűnözőre vall, térdnél pedig az önfejűséget, a felsőbb hatalom (bandafőnök) megvetését jelenti.

here-are-the-tattoos-you-should-get-if-youre-a-russian-criminal-in-the-soviet-era-6__700

 

Vitorlás hajó – viselője nem igazán vonzódik az átlagos munkákhoz, valószínűleg vándorló tolvaj, és valószínű, hogy megszökik.

here-are-the-tattoos-you-should-get-if-youre-a-russian-criminal-in-the-soviet-era-5__700

Szemek – mellkason tapasztalt bűnözőre, a has alsó részén viszont homoszexualitásra utal

here-are-the-tattoos-you-should-get-if-youre-a-russian-criminal-in-the-soviet-era-4__700

A bűnözők jó része nem azért viselte templomok képét a testén, mert annyira vallásos lett volna, egyszerűen csak azt jelölte, hogy az illető tolvaj, a hagymakupolák száma pedig azt mutatta, hányszor kapták el eddig.

here-are-the-tattoos-you-should-get-if-youre-a-russian-criminal-in-the-soviet-era-3__700

Fotók: Factorialist és Tattoeve

Ajánlott videó

Olvasói sztorik