Kultúra

Orbán a páholyban

Itt a bizonyíték. Ilyen „a felhőtlen polgári derű”.

A miniszterelnök feleségével, Lévai Anikóval és kormánya néhány tagjával ült a Budapesti Operettszínházban, ahol kedden gálaesttel és kiállítással ünnepelték, hogy Kálmán Imre éppen 100 éve írta A csárdáskirálynő című operettjét.

A csárdáskirálynő a miénk.

Ezt mondta a gálaest előtti kiállítás megnyitóján az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán kiemelte: az operett premierjének időpontja, 1915 novembere a maiaknak a nagy háborút, Európa egységének széthullását jelenti, de akkoriban is ott voltak a művészek, akik

a lelkükben az ilyen tragédiákat különösen átélik, aztán valami jót, valami szépet alkotnak.

Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy a megpróbáltatásokból Kálmán Imrének is kijutott, de zsenialitása minden korlátot, még az őt a zenétől eltiltani igyekvő atyai akaratot is áttörte, a Csárdáskirálynő pedig a világhírt is meghozta számára. Ha létezik felhőtlen polgári derű, azt Kálmán Imre alkotásaiban megtalálhatjuk – mondta a miniszter.

A gálaesten felcsendültek az előadás dalai, amelyeket megszakítanak videofelvételek, bejátszások, megemlékezések a korábbi előadásokról. Az eseményen a társulattal ünnepelt Kálmán Yvonne, a zeneszerző lánya (az MTI fotóján balról a második) Charles Kálmán (a zeneszerző fia) özvegye és ifjabb Charles Kálmán is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik