Kultúra

Megvan minden idők legbefolyásosabb könyve

Charles Darwin A fajok eredete című munkáját választották minden idők legmeghatározóbb könyvének – számol be a CNN.

Az online felmérésen 20 akadémiailag jegyzett könyvre lehetett szavazni. A munkákat szakértők választották ki 200 könyv közül. A listán művészeti, tudományos és filozófiai művek szerepeltek.

Az eredmény nem meglepő, hiszen Darwin elmélete alapjaiban változtatta meg a világról alkotott képünket. Az 1859-ben megjelent, az evolúció elméletét lefektető munka elsöprő sikert aratott: a szavazatok negyedét gyűjtötte be.

A rangsorban a második helyen Marx és Engels munkája, az 1848-as Kommunista kiáltvány végzett. A harmadik helyre a Shakespeare Összes Rövidítve – S.Ö.R. – került, Long, Borgeson és Singer műve. Ez nem véletlen, mivel a felmérést Nagy-Britanniában végezték.

Bár egyesek szerint egy Shakespeare- vagy Orwell-mű kevésbé számít akadémiainak, a humántudományokban alapmunkának számítanak, így kerülhettek fel a listára.

A felmérést a brit akadémiai könyvhéten rendezték. A cél az volt, hogy feltérképezzék, milyen művészettel vagy humántudománnyal foglalkozó könyvek lesznek a legolvasottabbak és legmaradandóbbak a jövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik