Kultúra

10 momentum, amire érdemes odafigyelni az új Star Wars trailerben

Kevés a konkrétum, de azért van mit elemezni.

A ma hajnalban megjelent legújabb, immár harmadik Star Wars: Az ébredő Erő előzetese nagyon hangulatos, az ismerősen csengő zenei szólamok remekül csúsznak egymásba, de összességében sok mindent nem tudunk meg (szép is lenne), így csak snittjeink vannak, amin agyalhatunk, mit is láttunk. De vegyük szépen sorban az eseményeket:

1. Rey, a színesfém-gyűjtögető

Az első négy snittben még nem találunk túl sok érdekességet: vélhetően Rey-t (Daisy Ridley) látjuk, ahogy egy, a Jakku bolygón lezuhant űrhajóban kutat némi színesfém után. A maszkos képei után sem marjuk le az arcunkat: már a sivatag dűnéi között és BB-8 kuglidroiddal látjuk, majd egy távolodó űrhajó, ismét Rey, illetve egy korábbról ismert kép, a Leni Riefenstahl komponálta snitten az egykori Birodalom ortodox híveinek szerveződését, a First Ordert látjuk, valamint egyik tagjukat, a később jó fiúvá váló Finnt (John Boyega). Zsótér kolléga meggyőződése egyébként az, hogy a hölgy hiába játszik majd fontos szerepet a filmben, s áll az alapkonfliktusok eredőjénél, tuti nem lesz belőle Jedi, bármennyire is várják ezt sokan, hisz pletykaszinten felmerült, hogy Luke leánykájáról van szó, aki megtalálja a fater fénykardját. Egy másik teória szerint azonban pont Han Solo lánya és mégis különleges lesz, hiszen Finn szuperképességeit a First Ordernél felismerték volna. Ez már Keresztesi kolléga véleménye.

Fotó: Disney
Fotó: Disney

2. Finn, a bukott rohamosztagos bezuhan a történetbe

Az első igazán érdekes kép ezután következik, az már eddig is vizionálható volt, hogy Finn meglehetősen gyorsan kényszerült távozni birodalmi munkaadóitól, de most már tuti, hogy ezzel az újradizájnolt TIE-vadásszal, amely végül Rey bolygóján landol.

Fotó: Disney
Fotó: Disney

3. Megismerjük Kylo Ren, az új csibész indíttatásait

A következő három snitt Kylo Rennel van tele (meg Vader deformált sisakjával), kicsit megismerjük indíttatásait, kitűnik, hogy a Sith Lord hagyatékát kívánja helyreállítani, pontosabban „befejezni azt, amit elkezdett”. Az egyik fan-teória szerint Kylo Ren maszkja valójában Luke Skywalkert rejti, ezért lehet az, hogy még egyik trailerben sem láthattuk, sőt, a plakátról is lemaradt.

Fotó: Disney
Fotó: Disney

4. Mi történik Poe Dameronnal?

Az újabb képen az Oscar Isaac alakította Poe Dameront látjuk, ahogy Kylo Ren abúzálja. Én már tavaly azt vizionáltam, hogy Poe nem feltétlenül lesz pozitív karakter, de az új előzetes alapján már egyre biztosabb vagyok, hogy köze lesz a Sötét Oldalhoz. Persze ez is kiigazításra szorul, ugyanis J.J. Abrams korábban azt nyilatkozta, Ren nem Sith lesz. Akkor meg mit bűvészkedik Poe agyával? Mégiscsak Luke-ot rejti a sityak? Fene tudja, az viszont biztos, hogy Erőhasználó, ahogyan Leia is. Poe-val kapcsolatban egyébként az a legvalószínűbb, hogy foglyul ejtik és kész. Nem lesz negatív karakter, nagy bánatomra.

Fotó: Disney
Fotó: Disney

5. Lecsap a Halálcsillag Starkiller Base?

A Star Wars-epizódok nem bővelkednek epikus rombolásokban, ugyan az Egy új reményben az egész Alderaan megsemmisül, de ezt kívülről (értsd: a világűrből) látjuk. Most viszont kapunk valami apokalipszis-szerűt. Talán maga a Birodalom új csodafegyvere, a Halálcsillagra hajazó Starkiller Base szuperlézerét látjuk akcióközelben? A Starkillerről egyébként már kiderült, hogy az maga a havas bolygó, ahol a First Order bázisa is található. Állítólag az egyik felvételen látszó kerítésfélék a felszínen ugyanazok, amik a hivatalos poszteren látható Starkiller Base-részletet is barázdálják. Amúgy az durva koncepció, hogy a First Orderesek egy egész bolygóméretű fegyvert építettek, amivel immáron nem csak bolygókat, hanem csillagrendszereket lehet elpusztítani. Magyarán a Halálcsillag pejparipa pömpölője lesz ehhez képest – Keresztesi kolléga nézete szerint.

Fotó: Disney
Fotó: Disney

6. Kylo Ren és a Lenin-fiúk

Néhány nosztalgikus kép után (Millennium Falcon, TIE-vadászok, hipertér-ugrás, Han Solo) megjelenik Kylo Ren fogdmegjeivel, a Ren Lovagokkal. A névből kitűnhet, hogy a keresztfénykardos főgané nem vezetéknévként használja a Rent, hanem ez amolyan megkülönböztető jelző, mint a Darth. Túl sokat nem tudunk róluk, azon túl, hogy nagyon menőn néznek ki az esőben állva. Én azt vizionálom, hogy Kylo Ren velük csapatva guberál az Endoron Vader maszkja után.

Fotó: Disney
Fotó: Disney

7. Színes ház, fura droid

Gyönyörűen hasító X-szárnyúak, birodalmi attak, újabb TIE-vadászok, Poe-Finn pacsi, meg Ray-Finn robbanásra való rácsodálkozás után Han Solóék egy furcsa új helyre érkeztek, ahol rengeteg zászló lóg le egy ház homlokzatáról, s amit egy érdekes robot őriz (az “Emmie” kódnevű ME-8D9 droid). Az internet népe szerint ez nem más, mint a Lupita Nyong’o által életre keltett CGI-alien kalóz, Maz Kanata lakhelye.

Fotó: Disney
Fotó: Disney

8. Finn, Chewie és Han Solo komoly bajba kerülnek

Megint látjuk a korábbi trailerből már ismerős csuklyás alakot a tűz mellett R2D2-val, valami rajtaütést Captain Phasma, a Chrome Trooper vezetésével, akit a Trónok harcából ismerős amazon, Gwendoline Christie alakít majd. Villanó keresztvasas sugárpallos és Rey könnyes arcát követően (aki lehet, hogy Hant gyászolja majd a későbbiekben?) Finn, Chewie és Han Solo kerül slamsztikába. A kép hátterét vizsgálva feltűnik, hogy ez nagyjából ugyanaz a bolygó lehet, ahol az X-szárnyúak és a TIE vadászok összecsapnak, s szemmel látható módon utóbbiak győzelmével ér véget. Rey és BB-8 viszont nincs a képen, szóval lehetnek ötleteink, ki menti meg őket. Ez a bolygó egyébként háromszor is visszaköszön a trailerben.

Fotó: Disney
Fotó: Disney

9. BB-8 formája pont alkalmas egy X-szárnyúhoz is

Ez a snitt talán sokak figyelmét elkerülhette, de ha jobban megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy R2-D2 komoly vetélytársat kapott, a kuglidroid egy X-szárnyú vadászban ücsörög, és mivel más pilótát nem ismerünk, csak Poe-t, lehet, pont az ő gépén csücsül (pláne, hogy a snittet követően látjuk is hősünket).

Fotó: Disney
Fotó: Disney

10. Love is in the air

A trailer legvégén tobzódnak az események, X-szárnyúak és TIE-vadászok szúnyograjként repesnek, Rey nagyon ideges és lövöldözik, van megint Kylo Ren, illetve Millennium Falcon, valamint fénykardot rántó Finn (Mace Windu indahouse). A fan-service oltárán végül megkapjuk Han Solo és Leia Organa ölelését is, akik 32 évvel A jedi visszatér eseményei után ismét egymás karjában kötnek ki, bár a hercegnő arckifejezése minden, csak nem reménykeltő.

Fotó: Disney
Fotó: Disney

Ó, de messze van a december 18-i premier… Most pedig dőljünk hátra és nézzük végig újfent az előzetest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik