Kultúra

Zombiapokalipszis: Magyarország csúnyán elvérezne

Biztonságban lenne Magyarország lakossága egy élőhalott invázió esetén? Megkerestük a legfontosabb szerveket, van egy rossz hírünk.

A múlt héten fejeződött be az AMC-n a Fear The Walking Dead, a The Walking Dead előzményeit elmesélő hatrészes miniszéria, az anyasorozat pedig hétfőn kezdte meg hatodik évadát. Játsszunk el a gondolattal, hogy a sorozatból ismert járvány váratlanul kezdi el tizedelni a hazai lakosságot is. Két dolgot tudunk róla:

  • bármiben is halsz meg, ha nem lőnek fejbe, átalakulsz
  • ha megharapnak, akkor is meghalsz és átalakulsz

Nem tudjuk, honnan ered, mi állíthatja meg, de néhány hét leforgása alatt a lakosság kicsivel több mint a fele életét veszti. Mivel egy olyan világban élünk, ahol nagyon is van a zombifilmeknek kultusza (szemben a sorozattal, ahol nem ismerik a fogalmat), van egy kis előnyünk az élőhalottakkal szemben. Tudjuk például, hogy hatékony módszerek léteznek a lények likvidálására:

  • fejlövés
  • fejlevágás
  • fejbeszúrás

Vagyis valamiképp el kell pusztítani a központi idegrendszert, ellenszer ugyanis nincs a vírus visszafordítására. Akkor járunk a legjobban, ha időben reagálunk a híradásokra (amennyiben a sajtóorgánumok is időben tájékozódnak az eseményekről) és a közműszolgáltatók is képesek tartani a frontot, így egy darabig van áram és ivóvíz is. Persze érdemes lehet felhalmozni egy rakás ellátmányt, ha nagyon beütne a crach: gyógyszer, tartós élelem, palackos víz, benzines generátor, fegyver.

zombi1
Fotó: police.hu

Persze mivel mindenki a maga szaros életét félti, nem fogunk sorban állni egy kis Dedalonért a kígyós patikában. Ráadásul igen hamar lincshangulat alakulhat ki és tessék: adott egy felbolydult város, néhány ezer zombival, fosztogatókkal, önjelölt zombiirtó fociultrákkal (akik, ahogy a kerítést is megvédték volna, úgy felteszem a zombik ellen is kiállnának), az átlagember meg örülhet, ha felkészült a legrosszabbra és van elég élelme huzamosabb időre (hiszen előrelátó módon már korábban bevásárolt a vasárnapi tyúkhúsleveshez).

De mit csinálnának a hivatalos rendvédelmi- és egészségügyi szervek?

A szerveknek rövid idő alatt meg kéne jelenniük, hogy minél nagyobb hatékonysággal reagálhassanak a kialakult káoszra. Kis nyomozással az alábbiakra jutottam:

ORFK és TEK

Első körben a rendőrségi rohamosztagosok lepik el a várost és próbálják szétválasztani az embereket és a zombikat egymástól (mert tegyük fel, hogy az ilyen szervek mindenről előbb tudnak, mint mi átlagemberek). Ahogy a Fear The Walking Deadben, a fertőzötteket egy idő után kénytelenek nyilvánosan fejbe lőni, amire a mit sem értő tömeg kiakad, lázong, elszabadul a pokol: végérvényesen összekavarodik minden.

zombi 10
Fotó: Pál Anna Viktória – 24.hu

A TEK hatásköre egy ilyen esetben furcsamód nem arra összpontosul, hogy afféle zombiirtó elitalakulatként szedjék az ellent – a későbbiekben láthatjuk, hogy erre van a katonaság -, hanem arra, hogy kiemelt fontosságú személyeket megvédjenek a “bioterror” besorolású fenyegetéstől. Jó példa Orbán Ráhel esküvője, amit ugyancsak a TEK biztosított, igaz, ott nem voltak zombik.

ÁNTSZ

Sajnos az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól a következő válaszüzenetet kaptunk:

…sem “zombi-támadás”, sem egyéb, a tudományos-fantasztikus filmek, regények kategóriájába tartozó, fantázia szülte történettel nem foglalkozunk.

Viszont semmi pánik, valós egészségügyi veszélyhelyzet kezelésére hazánk rendelkezik jogszabállyal, amelyből többek között az is kiderül, hogy ilyen esetben a Magyar Honvédséggel együttműködve kell eljárni, ami ugyebár a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozik.

Honvédelmi és Belügyminisztérium

Megkeresésemre rövid, lényegre törő válasz érkezett:

Köszönjük megkeresését, de az alábbi témában nem tudunk segíteni.

Ijesztő ugyan, hogy a Honvédelmi Minisztérium nem tudna segíteni, de ezen a vonalon továbbhaladva, a Belügyminisztériumra talán még mindig számíthatunk, legalább egy ehhez hasonló sms formájában.

bmbm

OMSZ

Képzeljük el, hogy a híradásokba bekerül egy felszólítás:

Ha fertőzöttel érintkezik, lehetőség szerint szeparálja el magát és értesítse a 104-et.

Ha még nem alakultunk át, de mondjuk, ránk fröccsent egy kicsi szeretett férjünk/feleségünk agyvelejéből, miközben módszeresen vertük szét a fejét egy sodrófával, mert ő ránk támadt, emiatt a fenti felhívás szerint jártunk el,  jó esetben nem a zombiirtó fociultrák, hanem az OMSZ munkatársai fognak előbb megtalálni, ellátni és bevinni az első útba eső kórházba.

zombi 8
Fotó: Vincze Miklós – 24.hu

Ám kérdéses, hogy egy robbanásszerűen eszkalálódó zombiapokalipszis során kapacitásban és kiszolgálásban elégséges-e a kórházak muníciója egészségügyi dolgozók, mentőautók és ellátmány tekintetében. Sajnos ezekre a kérdésekre sem kaptunk választ, de kiindulva a magyar kórházak felszereltségéből, van egy kis félelmünk, hogy mi történne a tömeges emberáradattal, amely csaknem egy időben lepné el a kórházakat.

Budapest Önkormányzata:

Nem reagáltak, bár telefonon többször ígértet kaptunk, hogy felveszik velünk a kapcsolatot. Abból kiindulva viszont, ahogyan a Keletinél szeptember elején robbanó menekültválságot kezelték, ugyancsak arra számíthatunk, hogy bajban lennénk. Pedig a kormány állítása szerint a menekültek el akarják venni a munkánkat, addig a zombik meg az életünket. Abban pedig egyetérthetünk, hogy az emberi életnél nincs fontosabb.

Ezek voltak a legfontosabb szervek, amelyeknek egy esetleges élőhalott-invázió során azonnal reagálniuk kellene a bajra, de sajnos úgy tűnik, Magyarország csúnyán elvérezne, ha egy igazi zombiapokalipszisre kerülne sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik