Kultúra

Csehov Medve-horrorja a Kívánságkosárban

Laboda Kornél író, rendező, dramaturg Csehovot rendez, egy medvével a főszerepben.

Két nappal ez előtt a Duna TV-n a Kívánságkosár vendége volt Laboda Kornél dramaturg, író, rendező és Nyényei Pál író. A műsorvezető Radványi Dorottya a Kompót Dumaszínház (írók stand-upolnak) kapcsán kérdezte a szerzőket arról, hogy milyen munkamódszerrel dolgoznak, miként készülnek fel egy-egy fellépésre.

Laboda levetíttet egy klipet, mely történetesen az interneten egy-két hete nagyot ment medvés videó, amiben egy fiatal nő hisztérikusan kérlel egy medvét, hogy ne abuzálja a kajakját. Állítása szerint ez inspirálta őt legújabb munkája megrendezésében, ami Csehov Medve című drámáját dolgozza fel a Grand Guignol Budapest színházzal együttműködésben.

És itt van a fordulat!

A Grand Guignol Budapest Színház – magát horrorszínháznak definiáló társulat – egy éve hallatott magáról utoljára a Lurdy Házban megrendezett Halloween Night Fest horror fesztivál keretein belül, ahol már a sajtótájékoztató is botrányba fulladt. Többen rosszul lettek, egy ember pedig eszméletét vesztette.

A színházi berkeken belül ismert Laboda Kornél most ezzel a kétes hírű társulattal készül új bemutatóra, amit Nyényei Pál csak annyival kommentált, hogy szerinte a rendező félreérti Csehovot. Laboda a következő “magyarázattal” áll elő:

Csehov orosz volt, az oroszoknak egészen más közük van a medvékhez, mint nekünk: tehát ők tudják, hogy mit jelent az, hogy medve, és tudják, hogy mit jelent az, hogy medvetámadás. Különösen Csehov tudta, aki orvos volt, tehát valószínűleg nem egy medvetámadott ember halálát, haláltusáját nézte végig. Tehát, ha ő odaírja egy darab elejére, hogy “Medve”, akkor ő tudja, hogy mit ír, tudja, hogy miről beszél.

Kíváncsian várjuk, mi sül ki ebből. A legfontosabb részlet fellelhető a társulat youtube-csatornáján, ahol egyébként néhány kisfilm is található korábbi próbálkozásokról. Annyi biztos, hogy nem egy hétköznapi Csehov adaptációt fogunk látni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik