Kultúra

Ha szociálisan érzékeny vagy, ezeket a filmeket nézed

24.hu
24.hu

2015. 09. 23. 12:30

Szeptember 24. és október 3. között a Szemrevaló filmfesztiválon a legfrissebb német, osztrák és svájci filmeket mutatják be, amelyek a mai európai társadalmak számára fontos kérdéseket is felvetnek.

Szeptember 24-én, csütörtökön 19 órakor a Berlinalén a legjobb operatőrnek járó Ezüst Medve-díjjal, az idei Német Filmdíjon a legjobb játékfilm, legjobb rendező, legjobb operatőr, legjobb női főszereplő, legjobb férfi főszereplő és a legjobb filmzene díjával kitüntetett thriller, Sebastian Schipper Victoriája nyitja meg a Művész moziban a Szemrevalót. A film, amely október 8-ától látható moziforgalmazásban is, egyetlen bravúrosan rögzített jelenetben, vágás nélkül meséli el egy spanyol lány és négy berlini fiú találkozásának és szédítő ámokfutásának történetét.

Szintén a Talajt vesztett fiatalok szekcióban látható szeptember 25-én, pénteken 21 órakor a Sodródás (Driften). A svájci film fiatal hősét kóros szenvedélye, a sebességmámor juttatta börtönbe. Leüli büntetését, visszatér családjához, és minden jó úton halad, mígnem találkozik Alice-szal. A több évvel idősebb angoltanárnő és Robert között sorsszerű vonzalom támad, ami a fiút egyre jobban kizökkenti a rendes kerékvágásból. Szeptember 27-én 19 órakor Simon Jaquemet Háború (Chrieg) című, megrázó erejű filmjében – mely idén a Svájci Filmdíjon elnyerte a legjobb film és legjobb operatőr díját is – a tizenöt éves Matteo egy erőszakos fiatalokból álló csapat tagjaként félelmetes háborúba kezd először a felnőttek, majd az egész világ ellen.

Szeptember 25-én, pénteken 18.30-tól vetítik Stefan Haupt A kör című dokumentumfilmjét, amely a 40-es években alakult svájci melegszervezet és magazin fénykorának, majd szétzúzásának történetét mondja el. Szintén a másság témakörébe illeszkedik Fassbinder A szabadság ököljoga című filmje, melyet szeptember 29-én, kedden 20.30-kor vetítenek.

Szeptember 26-án, szombaton 18 órakor a Migráció blokkban lesz látható az Új világ (Neuland) című dokumentumfilm, melyben Zingg tanár úrral ismerkedhetünk meg, aki egy bázeli integrációs osztályban tanít. Diákjai a világ minden tájáról, a jobb jövőről szőtt álmokkal jöttek Svájcba, és most minden bizodalmukat tanárukba vetik. A fiatalok két évig ismerkednek a svájci nyelvvel és kultúrával. A tanár úrnak ezalatt mindvégig egyetlen cél lebeg a szeme előtt: hozzásegíteni a sorscsapásoktól traumatizált gyerekeket ahhoz, hogy a társadalom hasznos tagjai lehessenek.

Szeptember 27-én, vasárnap 17 órakor vetítik Fassbinder egyik legismertebb filmjét, A félelem megeszi a lelket, amelyben a korosodó takarítónő, Emmi beleszeret egy nála jóval fiatalabb marokkói vendégmunkásba, Aliba, és feleségül megy hozzá. A teljes program egyébként idekattintva érhető el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.