Kultúra

Elkezdődött a literes korsók és csodás dekoltázsok német népünnepélye

Kezdetét vette a világ legnagyobb népünnepélyének számító Oktoberfest Münchenben. A hagyományok szerint München polgármestere verte csapra az első söröshordót, az első korsót pedig a bajor miniszterelnök kapta.

Biztosan önnek is feltűnt, hogy még javában szeptember van, akkor vajon miért most kezdődik az Oktoberfest? A válasz prózai: azért mert Bajorországban, októberben már csípős hideg szokott lenni, így egy ideje már korábban kezdik az utcai fesztivált – írja az International Business Times.

oktoberfest 1

Az idei sörünnep október negyedikéig, azaz összesen 16 napon át tombol majd, az első, 1810-ben még sokkal szerényebb, alig egyhetes mulatság volt. Akkor Ludwig bajor koronaherceg, és Therese von Sachsen-Hildburghausen hercegnő egészségére ivott München népe október hetedikétől tizenkettedikéig. Azóta minden évben van Oktoberfest. Az első sörsátrakat csak jóval később, 1896-ban állították fel, ahol a helyi főzdék kínálták legjobb nedűiket.

Fotó: Europress
Fotó: Europress

Ha kedvet kapott egy kis müncheni sörözésre, mielőtt elindul, készüljön fel a tömegre: a szervezők nem kevesebb, mint hatmillió látogatóra számítanak a fesztivál két hete alatt. Akiknek túlnyomó többsége bőséggel fogyaszt is, s ennek megvannak a kellemetlen következményei. A Bajor Vöröskereszt tavaly 7900 fesztiválozót látott el, közülük hatszázat alkoholmérgezéssel, a többieket pedig kisebb nagyobb sérülésekkel.

Ja! És mielőtt elindulna, tömje ki alaposan a pénztárcáját, a sör idén minden eddiginél drágább lett az Oktoberfesten: egy literes korsóért 10 euró körül kérnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik