Kultúra

Egy veszprémi faluban csendben pusztul Közép-Európa legszebb katonavárosa

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 09. 19. 17:50

A Veszprém melletti Hajmáskér mára feledésbe merült laktanyája egykor Közép-Európa legnagyobbja volt.

Az XX. század első éveiben az Osztrák-Magyar Monarchia a környező országok hatására villámgyors katonai fejlesztésekbe kezdett, ennek egyik szép példája a kis Veszprém megyei falu, Hajmáskér határán felépült császári és királyi tüzérségi kiképző laktanya, amelyet méretei miatt a legtöbbször katonavárosként emlegettek.

Fotó: U-Strasse

A Kondor Márton és Feledi József által tervezett, 1911-ben átadott, hatvan épületből álló komplexum, amely Közép-Európa legnagyobb lőterével rendelkezett, az önellátásra rendezkedett be.

Fotó: U-Strasse

Területén víztornyot, iskolát, két templomot, kórházat, tejüzemet, hűtőházat, vágóhidat, ezeregyszáznál is több lovat befogadni képes lovardákat, színházat, szennyvíztisztító telepet, sőt, léghajócsarnokot is találhatott az itt szolgáló katona, a központban álló háromszintes, tornyos, kastélyszerű épület pedig az egész környék képét uralta.

A léghajócsarnok
Fotó: Egykor

Az épületek körül kilenc holdnyi, szépen gondozott parkot találhattunk, a mesterséges tavon pedig íves fahíd vezetett át.

Az első világháború során a katonaváros határában épült fogolytáborban tizenötezer szerb, olasz és orosz katonát tartottak fogva, akik számára saját fizetőeszközt bocsátottak ki.

Fotó: szabadsagharcos.org, az animáció a szerző munkája

A két világháború közt a Honvédség minden külföldről vásárolt, vagy épp magyar gyártású fegyvert és járművet a katonaváros lőterén próbált ki, így a svéd licensz alapján épült Toldi könnyűharckocsit és a második világháború során a magyar hadsereg tankállományának gerincét, a Csehszlovákiában készült közepes Turánt.

Az 1990-ig tartó szovjet megszállás, valamint a vandálok rendszerváltás utáni megjelenése nem tett jót az épületeknek, hiszen előbbiek a lovardát színházzá, a templomot mozivá alakították, az épületeket lelakták, panellakótelepet építettek, utóbbiak pedig pillanatok alatt pénzzé tették az otthagyott mozdítható értékeket.

Fotó: Viztorony.hu

Az azóta eltelt huszonöt év során az épületek felét, köztük a fogadóépület háromnegyedét le kellett bontani, mivel életveszélyessé váltak, felújításukat pedig nem finanszírozta volna az állam.

Fotó: K. Kriszti/Indafotó

A több tulajdonoscserén átment laktanya területén most posta, iskola és közösségi ház működik, a tíz ötemeletes panelház legtöbb lakásában pedig újra van élet, sőt, az Magyarország Vidékfejlesztési Program részeként felújított fogadóépületben most épp egy, a Magyar Honvédségről szóló kiállítás tekinthető meg.

Fotó: hisztivan

Néhány kép a katonaváros fénykorából:   


 

A cikk elkészítéséhez óriási segítséget nyújtott a Falanszter vonatkozó cikke és a Hungaricana Postcards.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.