Kultúra

Már tudjuk, mit csinálsz majd október második hétvégéjén

Október 8. és 11. között a legnagyobb nemzetközi fesztiválok kedvenceiből immáron ötödik alkalommal szervez filmnapokat a Mozinet.

Idén ötödik alkalommal lesz Mozinet Filmnapok, melynek során október 8-11. között Cannes, Velence, Berlin és San Sebastian filmfesztiváljainak legjobbjai kerülnek bemutatásra. A Magyarországon először látható, de nemzetközileg már jelentős visszhangot kiváltó premierfilmek vetítésén kívül jelentős külföldi alkotók – rendezők, színészek – is részt vesznek az eseményen. Beszélgetések, közönségtalálkozók, koncertek is gazdagítják majd az 5. Mozinet Filmnapok programját, melyben kilenc kivételes film hazai premier előtti bemutatója is szerepel. Ezek a Macbeth, az Ifjúság, a Kosok, a Fúsi, az Aferim!, az A lecke, a Legújabb testamentum, a Cowboyok és a Szűkölő kamaszkor lesznek.

Michael Caine és Harvey Keitel az Ifjúságban. Fotó: Indigo Film
Michael Caine és Harvey Keitel az Ifjúságban. Fotó: Indigo Film

A cannes-i versenyprogramból láthatjuk az Oscar-jelölt Michael Fassbender és az Oscar-díjas Marion Cotillard főszereplésével készült, színészileg és vizuálisan is lenyűgöző Macbeth-et és Paolo Sorrentino új filmjét, az Ifjúságot, amely az Oscar-nyertes A nagy szépség óta készült első filmje, Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz és Paul Dano főszereplésével. A cannes-i Un Certain Regard szekció fődíját nyerte el a Kosok, amely egy izlandi birkatenyésztő testvérpár történetét meséli el, az északi filmek letagadhatatlan stílusában. Szintén Izlandról érkezik a Fúsi, amelynek túlsúlyos címszereplője 43 évesen végre rászánja magát, hogy különköltözzön az anyjától. Dagur Kári finom humorral átszőtt, érzelem gazdag moziját a Berlinalén mutatták be először, majd a Tribecán a legjobb film, a legjobb színész és a legjobb forgatókönyv díját nyerte.

Berlinben debütált a román Radu Jude rendezte Aferim! is, elnyerve a fesztivál Ezüst Medve díját a legjobb rendezésért. A XIX. században játszódó alkotás főszereplői egy megszökött cigány rabszolgát keresnek: a fekete-fehér film tele van színes karakterekkel és humorral, miközben egy fontos, elhallgatott témáról beszél. Bulgáriában forgott, San Sebastianban mutatták be, majd az egész világot bejárta a LUX-díjra is jelölt A lecke, amely hazánkban is aktuális témát dolgoz fel. Egy tanárnő megszállottan próbálja kideríteni, hogy az osztályában melyik diák lopja meg a többieket, de közben ő maga is egyre kilátástalanabb anyagi helyzetbe kerül és egyre kétségbeesettebb lépésekre szánja el magát.

A Legújabb testamentum is a Mozinet Filmnapokon lesz látható először. Fotó: Terra Incognita Films
A Legújabb testamentum is az 5. Mozinet Filmnapok során lesz első ízben látható. Fotó: Terra Incognita Films

Két francia nyelvű filmet is most láthat először a közönség, a Legújabb testamentum a Mr Nobody-t is jegyző Jaco von Dormael belga rendező legújabbja, amelynek története szerint Isten (Benoît Poelvoorde) nem a mennyekben, hanem Brüsszelben él. Feleségével és lányával egy kispolgári ízléssel berendezett lakásban tengeti mindennapjait, dolgozószobájából keserítve meg az életünket. A fekete komédiának Cannes-ban tartották a világpremierjét a Rendezők Kéthete szekcióban, ahogy Thomas Bidegain (az Arany Pálma-díjas Jacques Audiard állandó forgatókönyvírója) rendező bemutatkozásának, a Cowboyoknak is. Utóbbi főszereplője (François Damiens) tinédzser lányát keresi, aki elhagyta a családot egy muszlim fundamentalista fiúért. Országokon, majd kontinenseken keresztül követi a lányt, egész életét ennek szentelve. Az olasz Duccio Chiarini első filmje, a Szűkölő kamaszkor a felnőtté válás témáját dolgozza fel és Berlin, Stockholm, illetve Seattle filmfesztiváljait megjárva jut el hozzánk.

A Mozinet Filmnapok részletes programját itt találod. Ez pedig az esemény facebook-oldala.

Forrás: Budapestfilm

Ajánlott videó

Olvasói sztorik