Kultúra

Egy hely, ahol az újszülötteknek még állampolgárságuk sincs

A Prima Primissima és Pulitzer-emlékdíjas On The Spot kétségségtelenül az egyik legjobb magyar dokumentumfilm-sorozat. A legújabb szériában, a 9 hónap alatt a Föld körülben Cseke Eszter és S. Takács András a születés kapcsán járta körül a világot.

Az első részt a legnagyobb szír menekülttáborban forgatták. Zaatari 10 kilométerre van a szír-jordán határtól, jelenleg 80 ezer ember él ott, de volt, hogy 200 ezer menekültet kellett elszállásolni a sátrakban és konténerekben. Nemzetközi szervezetek alapították 2012-ben, ironikusan legnagyobb „bevásárlóutcáját” Champs-Élysées-nek hívják, és az On The Spotból az is kiderül, hogy az élet még egy ilyen helyen is utat tör magának.

A két magyar dokumentumfilmes egy családot mutat be, akiknek épp a forgatás idején született negyedik gyerekük, Ibrahim. Ibrahim apja Maher sofőrként dolgozott Szíriában, a menekülttáborban pedig szemétszedéssel egészíti ki a segélyt. A család két éve él Zaatariban, de azt mondják, szeretnének visszamenni Szíriába. Kivéve Maher legnagyobb fiát: ő az, aki légitámadásban megsérült két éve. A fiú elsírta magát a filmesek előtt, annyira megviseli, amikor eszébe jutnak a harci repülők és a bombázás.

Az egész részt nem lőnénk le, érdemes megnézni hétfő este 22.25-kor a Duna tévén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik