Kultúra

Horrorikrek és állattá változó emberek csapnak össze Miskolcon

Afrikai menekültektől, állattá változó emberektől, para horrorikrektől és haldokló tinédzserektől terhelt a Cinefest idei versenyprogramja. Megmutatjuk a hét legizgalmasabbnak tűnőt.

Szeptember 11-én, azaz holnap kezdődik a 12. Jameson Cinefest Nemzetközi Filmfesztivál. Az alkalmon számolatlan mennyiségű filmet fognak levetíteni, mi most a versenyprogramból szemezgettük a legizgalmasabbakat, amiket ráadásul nagy eséllyel nem játszanak majd a magyar mozik.

Mediterranea – Premier 09.16. 21:00 Great Hall

Óceán, sivatag és több mint ezer kilométer választja el álmaiktól azokat az embereket, akik mindenüket hátra hagyva üres kézzel indulnak útnak egy jobb élet reményében Európa felé. Néha egy hajó elsüllyesztése vagy a rendőrség állja útjukat, de kitartásuk nem ismer határokat. Egyre aktuálisabbá váló globális problémát dolgoz fel Jonas Carpignano afrikai menekültekről szóló filmje.

Rendőrautó – Premier 09.18. 18:00 Great Hall

A Kevin Bacon által megformált rossz zsaru saját rendőrautója után kénytelen szegődni, mikor két tízéves fiú egy mező közepén elköti a gazdátlanul hagyott járművet. John Watts feszültségektől sem mentes road movie-jában a kisfiúk boldog tudatlansága ütközik egy korrupt rendőr elszántságával.

Ich seh, ich seh (Goodnight mommy) – Premier 09.17. 21:00 Great Hall

Severin Fiala és Veronika Franz horrorja a kisgyerekek talán soha be nem vallott, de egyik legnagyobb félelmét járja körül: mi van ha az anyukám nem az, akinek mondja magát. A magányos házba hazaérkező anya arcát egy plasztikai műtét utáni kötések fedik, furcsán viselkedik, és igyekszik megakadályozni, hogy gyermekei érintkezhessenek a külvilággal, a fiúknak pedig nincs más választásuk: ki kell deríteniük, ki is ez a nő, amíg túl késő nem lesz.

A homár – Premier 09.13. 18:00 Great Hall

A Cannes-ban már különdíjat kapott abszurd humorú film a nem túl távoli jövőben játszódik, ahol a magányos embereket a Hotelbe zárják, ahol negyvenöt napot kapnak arra, hogy párt találjanak, különben állattá változtatva kell leélniük életüket. Egy férfi azonban megszökik, és az erdőben keres menedéket a Magányosok között, akik úgy is képesek szeretni, hogy nincsen rájuk kényszerítve. Yorgos Lanthimos abszurd sci-fijének főszerepében Colin Farrell menekül a törvény elől – és az elől, hogy homárrá változtassák.

Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni – Premier 09.12. 23:00 Great Hall

Greg és Earl, akik szabadidejükben filmek házi verzióját gyártják le, befogadnak kis csapatukba egy leukémiával küzdő lányt. A Fifti-fifti és a Csillagainkban a hiba után íme egy újabb édes-keserű film (egy Sundance-fődíjjal maga mögött) a betegségről és a szerelemről, mely néha kikerülhetetlenül kéz a kézben jár. (Jó hír, hogy a filmet itthon bemutatja az Intercom.)

A tinilány naplója – Premier 09.14. 21:00 Great Hall

A tinilány naplója, ahogy címében is benne foglaltatik, egy tinédzser lány legféltettebb titkait osztja meg nézőjével. Minnie Goetze felnőtté érését meséli el a 70-es évek ellenkultúrájában. Minnie egy magányos estén kettesben marad anyja barátjával, aki által felfedezi a szexualitást. A magányos művészlélek érzékeny és őszinte jegyzetekben rögzíti megpróbáltatásait, legnagyobb örömeit és legféltettebb titkait.

Tangerine – Premier 09.12. 21:00 Great Hall

Két barátnő, belevetve magát Los Angeles szubkultúráiba, egy pletyka nyomába ered. Sin-Dee és Alexandra Los Angelesi kóválygása nem csak szeszélyes csavargás, izgalmas kultúrséta is LA változó arcának sokszínűségében.  A fordulatokban gazdag Odüsszeia-szerű történet egyik fő érdekessége, hogy iPhone5-készülékekkel készült.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik