Kultúra

Ezekért a visszatérő sorozatokért őrjöngünk majd ősszel is

Nem könnyű manapság sorozatjunkie-nak lenni, hiszen a szeptembertől decemberig tartó időszakban nem kevesebb, mint 140 sorozat rajtol csak az Egyesült Államokban. Az új évadot kapó szériák közül csemegéztünk.

Legutóbb az újonnan érkező sorozatokat vettük górcső alá, most pedig kiválasztottunk 13 folytatódó szériát. Nehéz szívvel válogattunk.

Ki vagy, Doki/Doctor Who (Premier: 09. 19. – Csatorna: BBC)

Rögtön az első sorozat kapcsán csalunk, hiszen a Ki vagy, Doki nem is amerikai, hanem brit sorozat, de tekintve, hogy létezik a BBC America elnevezésű csatorna, amely greenwichi idő szerint tűzi premierre a sorozat kilencedik évadát, becsaltuk a listára. Mint tudvalevő, ez a világ legrégebb óta futó sci-fi-sorozata, amely tavaly karácsonykor ünnepelte 50. évfordulóját, ennek köszönhetően már 13 személy alakította az időutazó főszereplőt. Ezt a talányt a sorozat úgy oldja fel, hogy a Doktor regenerációi során mindig új arcot kap. A jelenlegi Doktor Peter Capaldi, aki az előző szezonban eléggé megosztotta a rajongókat, de az új évad trailere rengeteg új furcsa lényt tartogat, Steven Moffat, a sorozat vezető írója pedig bizarr epizódokat ígér.

Agymenők/The Big Bang Theory (09. 21. – CBS)

Sokak kedvenc kockái immár a kilencedik évaddal érkeznek, amelynek iránya ezúttal Peggy és Leonard tervezett esküvője, illetve Sheldon és Amy párkapcsolati mizériája körül mozog. A legújabb szezon különlegessége, hogy a Star Wars utalásokkal eddig is elég gyakran operáló széria egy teljes epizódot szentel a Csillagok háborúja: Az ébredő Erőnek.

CBS

Gotham (09. 21. – FOX)

Nem ez lesz a listán az egyetlen képregényadaptáció, és nem is az utolsó DC-feldolgozás. A Gotham egyfajta Batman-prequelnek is tekinthető, ahol Bruce Wayne még fiatal srác, éppen most ölték meg a szüleit, Gordon felügyelő pedig harcol az alvilág és a korrupt rendőrség ellen egyaránt. A sorozat legnagyobb erénye, hogy kiváló arányérzékkel pakolgatta egymás mellé a Denevérember szintén fiatal ellenségeit, nemeziseit. Főleg a szereposztás lett zseniális, a Pingvint alakító Robin Lord Taylor pedig a legjobb. A sorozat második évadában még hangsúlyosabbak lesznek a bűnelkövetők, főleg a lenti trailerben is látható Joker.

Empire (09. 23. – FOX)

Zenés-táncos drámasorozatnak csúfolták indulása előtt, de aztán olyannyira lesett mindenki álla, hogy az első évadában nyújtott alakításáért a főhős Taraji P. Hensont idén a legjobb színésznőnek járó Emmy-díjra is jelölték. A hip hopos zenei és szórakoztató cégről, illetve annak alapítói közti viszálykodásról szóló sorozat második évadában egy rendkívüli vendégszereplő is feltűnik majd, méghozzá Pitbull.

Zsaruvér/Blue Bloods (09. 25. – CBS)

A CBS sorozata hatodik évadához érkezett, amit hazánkban kevesen követnek ugyan, de az Egyesült Államokban hatalmas népszerűsége továbbra is töretlen. A krimisorozat főszereplője Tom Selleck, aki rendületlen igazságérzettel igazgatja New York rendőrkapitányságát, ám a családi drámázás mindig bekavar munkájába, hiszen fia, aki szintén nyomozó, nem mindig tartja be a játékszabályokat, míg lánya, a kerületi ügyész helyettese sokszor kompromittálódik felettesivel.

CBS
CBS

Brooklyn 99 – Nemszázas körzet/Brooklyn Nine-Nine (09. 27 – FOX)

A New York 99. számú rendőrőrsén játszódó sorozat ugyan igazán kommersz, de azok közül is a jobbak közé tartozik. A széria legnagyobb érdeme, hogy rendkívül önreflexív, feje tetejére állítja a zsarufilmes zsánert. A legzseniálisabb a gyerekes módon viselkedő Jake Peralta nyomozó (Andy Samberg), aki a rendőrségi munkához a mozifilmekből vesz ihletet, így néha John McClane-nek képzeli magát. Persze ebben a körzetben nemcsak ő defektes egyedül. A legutolsó rész orbitális cliffhangerrel ért véget, így a harmadik szezon nyitóepizódja nagy poénokat tartogathat.

Dr. Csont/Bones (10. 01. – Fox)

A sorozatnak itthon is sok a követője, köszönhetően annak, hogy az RTL Klub folyamatosan szállítja a legújabb epizódokat. A legutóbbi évad végén Booth és Brennan úgy döntenek, hogy kilépnek az FBI-tól, az októberben érkező tizenegyedik szezon hat hónapot ugrik előre az időben, és a két exügynök ugyan boldog szülő, de unják a tétlenséget.

FOX
FOX

Homeland: A belső ellenség/Homeland (10. 04. Showtime)

A sorozat új, ötödik évada teljesen más lesz, mint amilyen mondjuk az első volt, ráadásul az új irányt vevő sorozat két évvel a negyedik szezon végén történtek után fog játszódni. Ekkor már Carrie Mathison nem a hírszerző ügynökség kötelékét fogja erősíteni, hanem otthagyva az Államokat Németországban egy cég biztonsági főnöke lesz. Azonban ahogyan az lenni szokott, beüt a krach és hackerek törnek fel egy a CIA-hoz tartozó adatbázist, úgyhogy szükség lesz Carrie-re is.

The Walking Dead (10. 11 – AMC)

A zombiapokalipszis túlélői októberben már a hatodik szezonjukat kezdik az élőhalott hordák, és az embertelen körülmények közepette. Rick és társai – ha minden igaz – az eddigieknél is nagyobb lecsóba keverednek, ugyanis a nyitóepizódban több, mint 650 zombi zaklatja majd őket. Ennél többet nem is mondunk, ezt a sorozatot nézni kell.

The Affair (10. 04. – Showtime)

A HBO-s Terápiát is jegyző Hagai Levi Golden Globe-díjas sorozata, a The Affair 2015 egyik legnagyobb sorozatsikere volt, amely az ismeretlenségből jött, és hatalmasat durrant. A drámasorozat egy már-már közhelyes alapsztorival indít: van egy nő és egy férfi, akik házasok, de amíg a férj azt gondolja, minden rendben a kapcsolattal, addig a nej közel sem érzi ugyanígy. A történetben nem ez az igazán fergeteges, hanem az, hogy mindkét fél saját szubjektív narratíváját ismerhetjük meg. Aki nem látta az első évadot, sürgősen pótolja októberig.

The Flash (10. 06. – The CW)

A világ leggyorsabb emberének kalandjai a következő pontban taglalt Zöld íjásznak köszönhetők. A zöld álarcos igazságosztó szpinoffjaként jól megállta a helyét, amely a közös crossovereknek is hála még tovább erősödött. Az első évadban Barry Allen egy baleset következtében olyan gyors lett, mint a villám, szépen lassan pedig elkezdi felfedezni képességeit, majd megpróbál más, gonosz szándékú metahumánokat (ugyanannak a balesetnek következtében szupererőre tett embereket) elkapdosni, majd a végén orbitális összeesküvésbe keveredik. Az igazán könnyed szórakozást nyújtó sorozat hatalmas cliffhangerrel ért véget, a képregényeket kicsit is ismerők pedig már előre dörzsölhetik a tenyerüket.

A Zöld Íjász/Arrow (10. 07. – The CW)

A DC képregényadaptációi sorozatfronton erősebbek, mint a mozivásznon, a kiadó és a CW csatorna zászlóshajója pedig evidens, hogy folytatást kap. A főszereplő Oliver Queen öt hónap után visszatér a városba, amit otthagyott, ugyanis új veszélyek fenyegetik. Mivel körözött törvényenkívüli, nevet változtat, ruházatot cserél és ott folytatja, ahol eddig abbahagyta. (A sorozatban eddig csak nemes egyszerűséggel Íjásznak hívták, de ezentúl Zöld Íjász lesz, ahogy a széria magyar keresztsége ezt már megelőlegezte 3 évvel ezelőtt). A Zöld Íjász ebben a szezonban kicsit a misztikum felé nyit majd, és az eddigi családi drámázást némi humor is színesíti majd.

Fargo (10. 12. – FX)

Tavaly óriási sikert aratott a Fargo, amit az Empire-höz hasonlatosan sokan előre lefitymáltak, hiszen a Coen-fivérek azonos című 1996-os kultfilmje alapján készült. A széria azonban nem a sztorit vitte tovább, hanem megidézte a hangulatot, a fekete humort, és a bizarr szereplőket. Az első évad számos díjat, köztük három Emmy-t és két Golden Globe-ot is bezsebelt, amelyek többek között a szereposztást, Billy Bob Thornton esetében pedig a kimagasló színészi játékot dicsérték. A tíz epizódból álló első évad szálait azonban elvarrták, antológia sorozat lévén pedig a második szezonban egy teljesen új sztorit és szereplőket kapunk. Az új évad 1979-ben játszódik, a havas kisvárosban pedig a Vietnamból nemrég hazatért Lou Solversonnak egy helyi bandával kapcsolatos leszámolást kell felderítenie.

Kihagytuk a kedvenced? Hiányzik egy szitkom, valamelyik drámasori, vagy egy mozaikszóval ellátott helyszínelős széria? Ti miket vártok?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik