Kultúra

Termékeny lesz a szeptember a mozikban

Oké, tudom, hogy valójában mindenki a decemberben érkező hetedik Star Wars filmet várja istenigazából, de addig még három lassú hónapnak kell eltelnie. Lássuk, mivel csillapíthatjuk addig filmnézési igényeinket.

Víkend (szeptember 10.)

Vadászat, Erdély, hosszú hétvége, házassági konfliktus, zsarolási ügy: Mátyássy Áron második önálló mozifilmjének (az első az Utolsó idők 2009-ből) trailere csaknem felrobbantotta az internetet.  A látványos, pörgős és feszített hangulatú thriller nem csak arra hivatott, hogy megteremtse sose volt renoméját a magyar thrillernek, hanem hogy újra bevezesse a köztudatba Gryllus Dorkát. Mátyássy Áron tévéfilmes és -sorozatos rendezései eddig is beváltak, így nagy reményekkel várjuk következő mozifilmjét.

A (sz)ex az oka mindennek (szeptember 10.)

A Barátság extrákkal óta tudjuk, hogy romantikus vígjátéknak nem kell szükségszerűen kizárólag a felszínes, nyálas érzelmeskedésről szólnia, ha szólhat helyette egy titkon mindenkit sokkal inkább foglalkoztató másik dologról: a nagybetűs Szexről. Ne hazudjunk magunknak: mikor pasizunk vagy csajozunk, első körben mindig azt csekkoljuk, hogy „vinnénk”-e az illetőt… aztán az egy másik kérdés, hogy milyen messze menő következményei lehetnek egy-egy ilyen éjszakának. A film pikírt humorral és bájos szenvtelenséggel meséli el két szexuálisan és érzelmileg frusztrált ember történetét, akik mellékesen együtt veszítették el a szüzességüket és 12 évvel később találkoznak. (Az eredeti cím pedig Sleeping with other people, azaz Másokkal alvás – biztató a film cinikus humorát illetően)

Szégyentelenek (szeptember 10.)

Ugyan a filmet már 2014-ben bemutatták, kis hazánkba még csak idén szeptemberben érkezik meg. Akinek ismerős Larry Clark neve, az nagyjából be is tudja lőni, hogy milyen jellegű filmre lehet tőle számítani. A Ken Park és a Kölykök nyomvonalán haladva újra a tinédzserkori problémákat feszegeti a rendező, ezúttal azonban a szexualitás mellett egy másik fontos kérdéskört is igyekszik majd körbejárni: a pénzszerzés alternatíváit. Például, hogy egy fiatalokból álló társaság miképp keveredik egyre mélyebben bele a prostitúció bugyraiba, csak hogy meglegyen az elbulizni való pénz.

Everest (szeptember 17.)

Mindig is ámulattal figyeltem azokat az őrülteket, akik képesek több ezer kilométert utazni az Everestig, hogy utána kockáztatva önnön életüket egy percig lebámulhassanak a 8848 méteres magasságból.  Van abban valami lélegzetelállító, amikor az ember saját fizikai és mentális tűréshatárait meghaladja, és napokon keresztül kaptat fel azért az egy darab varázslatos percért. Az Everest két ilyen expedíciónak állít emléket, melyet alaposan keresztbevág a világtörténelem egyik legnagyobb hóvihara. Az egy havas négyzetméterre jutó hírességek száma sem alacsonyabb mint maga a hegy: Jake Gyllehaal, Josh Brolin, Sam Worthington és Jason Clarke ütköznek meg a természettel.

 Én, Earl és a csaj aki meg fog halni (szeptember 24.)

A tini szerelmes filmek kábé mindig ugyanarról szólnak, mint a nem tini szerelmes filmek, azzal a különbséggel, hogy az ilyen ifjúkori románcokban van valami szerethető esetlenség. Éppen felnövünk, tízszer akkorát dobban a szívünk, ha megjelenik a szomszédlány, és nem feltétlenül attól ájulunk el, amikor a suli legmenőbb sráca leplezetlenül hemperegni akar velünk. Greg és Earl, akik szabadidejükben filmek házi verzióját gyártják le, befogadnak kis csapatukba egy leukémiával küzdő lányt. A Fifti-fifti és a Csillagainkban a hiba után íme egy újabb édes-keserű film (egy Sundance-fődíjjal maga mögött) a betegségről és a szerelemről, mely néha kikerülhetetlenül kéz a kézben jár.

A kezdő (szeptember 24.)

Korunk egyik nem feltétlenül szem előtt lévő, mégis súlyos egzisztenciális problémáját járja körül a film: mit kezdjen magával egy csaknem hetvenéves ember a munkaerőpiacon. Ben (Robert De Niro) lehetőséget kap, hogy a fiatal, feltörekvő Jules (Anne Hathaway) mellett gyakornokoskodjon. A furcsa főnök-beosztott viszony a munka mellett egyre inkább egymás megsegítéséről kezdd el szólni, ugyanis Jules nem várt munkahelyi akadályokba ütközik, melyben nagyon úgy tűnik, hogy egyedül Ben képes megérteni és támogatni Julest.  A trailerben ugyan jócskán sülnek el De Niro korára vonatkozó poénok, bízom benne, hogy nem ez fogja kitenni a film nagyját, hanem az, hogy fiatal vagy idős kor ide vagy oda, egy barátság képes ezeken a felszínes dolgokon túl is működni.

Nekünk ezek a kedvenceink, de simán lehet, hogy kihagytuk a tiedet. Írd meg kommentben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik