Kultúra

Meghalt Bertolt Brecht lánya

84 évesen hunyt el Berlinben Barbara Brecht-Schall. A színésznő a német drámaíró hagyatékának gondozója is volt.

1951-től 1972-ig az apja által alapított színház, a Berliner Ensemble színpadán lépett fel. “Apja hagyatékának őreként és védelmezőjeként Barbara Brecht-Schall következetes és bátor, gyakran nehéz tárgyalópartner volt” – írta nekrológjában a teátrum.

“Híres-hírhedt volt keménysége és kérlelhetetlensége, de a szíve is. A színház valóságos Jeanne d’Arc-jaként őrizte és védelmezte apja, az egyik legjelentősebb kortárs drámaíró munkásságát”. Ezt mondta Claus Peymann, a társulat játszóhelye, a Theater am Schiffbauerdamm igazgatója.

A hagyaték gondozójaként Barbara Brecht-Schall árgus szemekkel figyelte, hogyan bánnak a színházak apja drámáival, vétójogával élve meg is akadályozott egyes előadásokat. Legutóbb egy perben érte el, hogy a müncheni Residenztheater levegye műsoráról Bertolt Brecht Baal című darabját, mert a rendező eltért az eredeti szövegtől.

Barbara Brecht férje, Ekkehard Schall (1930-2005) színész volt, akit apja hívott 1952-ben a színházához és aki évtizedek alatt  végigjátszotta a teljes Brecht-repertoárt, egyedül a Berliner Ensemble színpadán a Brecht-darabok több mint 60 szerepét alakította. Két lányuk született. Johanna Schall színész-rendező, Jenny Schall jelmeztervező lett.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik