Kultúra

Döbbenten hallgatták Észak-Koreában a Laibach koncertjét

laibach észak-korea (Array)
laibach észak-korea (Array)

„A felnőttek Rammsteinjére” sok mindent lehet mondani, de azt, hogy csendes-ülős fellépéseket tartanának, pont nem. Ők az első nyugati zenekar a zárt diktatúrában, megmutatjuk, hogy fogadták őket.

Rejtély, hogy hogyan, de a szlovén Laibach meghívást kapott Észak-Koreába. A behatárolhatatlan stílusú, industrialtól technón át a hard rockig mindennel kísérletező zenekar szerdán lépett fel és csütörtökön is lesz még egy koncertjük Phenjanban. Kim Dzsong Un országában persze vasszigor van, még egy ilyen koncerten sem ugrálhat össze-vissza a közönség.

.

Az 1980-ban alapított Laibachot egyébként sokan próbálták politikai szélsőségekhez sorolni, ami persze nem igaz, de stílusukban és külsőségeikben erősen jelen vannak a rideg, militáns elemek. Bár a német Rammstein egy fokkal talán ismertebb lett, őket is a Laibach inspirálta, de a szlovén zenekar ezt nem tekinti imázslenyúlásnak: egy interjúban azt nyilatkozták, hogy a Rammstein zenéje Laibach gyerekeknek, a Laibaché pedig Rammstein felnőtteknek.

Észak-Koreában egyébként a japán uralom alóli felszabadulás 70. évfordulóját ünneplik, az együttes „Felszabadulás napi Turné” címmel adja phenjani koncertjeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik